Olje-ulykke i Barentshavet kan ramme fugl som hekker 1000 km lenger sør | NRK

Ny studie viser at langt mer sjøfugl enn antatt drar til Barentshavet etter hekkesesongen. I samme område har regjeringen lagt ut 93 nye blokker i området for oljeleting.

I juni la Regjeringen ut 102 nye blokker for oljeleting gjennom 24. konsesjonsrunde. 93 av dem er i Barentshavet.

Forskningsprosjektet Seatrack, ledet av Norsk Polarinstitutt, har de siste årene jobbet med å kartlegge hvor sjøfugl oppholder seg utenfor hekkesesong.

Ved å feste lysloggere på fuglenes bein, kan forskere måle hvor mye lys det er der fuglene oppholder seg, og dermed hvor de befinner seg.

Oppsiktsvekkende funn

Så langt viser studien at sjøfugl som om våren og sommeren hekker så langt sør som på Runde i Herøy utenfor Ålesund flyr over 1000 kilometer for å tilbringe høsten i Barentshavet, før de igjen drar sørover for å overvintre.

Dette funnet forsterker Barentshavets posisjon som en såkalt ”hotspot”. Det er ekstremt viktig for sjøfugl.

Vi vet at millioner av sjøfugl hekker i tilknytning til Barentshavet, men dette forsterker områdets posisjon også utenfor hekkesesong. Det er ikke alle som er der om vinteren, for eksempel er det litt kaldt der for lunden, men de er i Barentshavet om høsten, før de reiser sørover igjen, forteller Børge Moe ved Norsk Polarinstitutt.

Lähde: Olje-ulykke i Barentshavet kan ramme fugl som hekker 1000 km lenger sør – NRK Møre og Romsdal – Lokale nyheter, TV og radio

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.