Kouvolasta löydettiin uusi perhoslaji, jolta puuttuu vielä suomenkielinen nimi

Pitkät tuntosarvet. Niihin perhosharrastaja Markku Suoknuuti kiinnitti ensimmäisenä huomiota.

Viikko sitten torstaina Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa luontokartoittajana työskennellyt Suoknuuti oli luontoharrastaja Heikki Hyttisen kanssa Kouvolan seudulla tutkimassa sähkölinjojen alusia. Hän tutki purtojuuri-nimisen kasvin kasvupaikkoja ja sillä eläviä perhosia: keltaverkkoperhosta ja purtojuurisurviaiskoita.

Torstaina Hyttinen toi Suoknuutille nähtäväksi perhosen, joka muistutti kovasti purtojuurisurviaiskoita. Pitkät tuntosarvet saivat Suoknuutin kuitenkin tarkistamaan asian.

Kävi ilmi, että perhonen oli Suomessa uusi laji: Nemophora minimella. Se on surviaiskoiden heimoon kuuluva laji, jonka siipien väli on vain 1,5 senttiä ja jolla ei ole edes suomenkielistä nimeä. Sen toukat elävät Suomessa purtojuurella.

Suoknuuti ja Hyttinen löysivät uutta lajia kolmelta purtojuuren kasvupaikalta: kahdelta sähkölinjalta ja yhdeltä suojelualueelta.

”Laji tuli eteen vähän niin kuin vahingossa. Toista lajia yritettiin etsiä ja nyt tätä on nähty pitkälti yli kaksi sataa yksilöä kolmella eri esiintymispaikalla”, Suoknuuti sanoo.

Lähde: Kouvolasta löydettiin uusi perhoslaji, jolta puuttuu vielä suomenkielinen nimi – Kotimaa – Helsingin Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.