Tutkimus: Siperianhuskyt ja grönlanninkoirat jakavat epätavallisen paljon geenejä Taimyrin suden kanssa

Koirien ja ihmisten ystävyys alkoi ehkä jo 41 000 vuotta sitten, joka tapauksessa ainakin 25 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, kävi ilmi Current Biology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Aiempien koiran ja suden perimän vertailuun perustuvien tutkimuksien mukaan nykyisten koirien esi-isien evoluutio erosi susista korkeintaan 16 000 vuotta sitten.

Uusi analyysi perustuu Siperian Taimyrinjärveltä löydettyyn luuhun, joka on radiohiiliajoitettu 35 000 vuotta vanhaksi.

”Koirat on saatettu kesyttää paljon aikaisemmin kuin on yleisesti luultu”, sanoo Love Dalén Ruotsin luonnonhistoriallisesta museosta. Ainoa vaihtoehtoinen selitys Dalénin mukaan olisi, että sudet olisivat jakautuneet kahteen populaatioon, joista toinen olisi kuollut sukupuuttoon ja kaikki nykyiset sudet olisivat toisen populaation jälkeläisiä.

Dna-analyysi osoitti, että tämän päivän siperianhuskyt ja grönlanninkoirat jakavat epätavallisen paljon geenejä Taimyrin suden kanssa.

Geenianalyysi antaa suoraa näyttöä siitä, että nyt kadulla nähtävät siperianhuskyt jakavat yhteisen alkuperän niiden susien kanssa, jotka elelivät pohjoisessa Siperiassa 35 000 vuotta sitten, tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja Pontus Skoglund Harvardin lääketieteellisestä tiedekunnasta väittää.

”Tämä susi eli vain muutamia tuhansia vuosia sen jälkeen kun neandertalinihmiset hävisivät Euroopasta ja ihmiset alkoivat asuttaa Eurooppaa ja Aasiaa.”

Uusi tieto: Ihminen kesytti koiran tuhansia vuosia aikaisemmin kuin on luultu – Suomenkuvalehti.fi.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.