Maakotkan pesintä jäämässä taas heikoksi – syynä puute kanalinnuista ja jäniksistä

Maakotkan pesintä on jäämässä tänä vuonna keskimääräistä heikommaksi, kertoo ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksesta.

Ollila arvioi, että pesätarkastuksissa on löytynyt tänä vuonna noin 80 onnistunutta maakotkan pesintää, kun edellisvuonna poikasia oli 119 pesässä.

Maakotkan poikasten määrä taas jäänee tänä vuonna runsaaseen 100 poikaseen, kun viime vuonna niitä oli 136.

Maakotkan pesintää on vaikeuttanut tänä vuonna erityisesti huono ravintotilanne, Ollila kertoo. Kanalintuja ja jäniksiä, jotka ovat maakotkan pääravintoa, on ollut liian vähän saatavilla.

Ehkä myös talven sääoloissa on saattanut olla jotain sellaista, mikä on heikentänyt maakotkan menestymistä. Ihmisen silmin katsottuna niissä ei kuitenkaan paljoa vikaa näyttänyt olevan.

Vajaat kymmenen vuotta sitten oli kaksi peräkkäistä vuotta, jolloin todettiin vain hieman yli 80 poikasta. Seuraavana vuonna niitä olikin yhtäkkiä 230, Ollila muistelee.

Eri asia sitten on, jos tämän tapaisia vuosia olisi peräkkäin vaikkapa 4–5. Silloin pitäisi alkaa miettiä, missä on vika.

Poronvasojen tappaja

Suurin osa Suomen yli 500 kotkareviireistä on Lapissa.

Niistä noin 90 prosenttia sijaitsee poronhoitoalueella. Reviireistä asuttuina on ollut noin 450 viime vuosien aikana.

Kotkareviireistä pidetään kirjaa, koska niiden perusteella maksetaan porotaloudelle korvaus maakotkan aiheuttamista vahingoista.

Kotka on yksi merkittävimmistä poronvasojen tappajista. Se saattaa tappaa myös aikuisen poron lentämällä sen selkään ja puhkaisemalla kyntensä poron kylkien läpi keuhkoihin.

Lähde: Maakotkan pesintä jäämässä taas heikoksi – syynä puute kanalinnuista ja jäniksistä | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.