Sienisato on myöhässä — Lähipäivien säät ratkaisevat

Kylmä kesä on myöhästyttänyt sienisatoa. Vesi on sienille perusedellytys, mutta myös lämpöä tarvitaan, kertoo Marttojen sienineuvoja Ritva Otva.

Pikkuisen kantarelleja ja muitakin sieniä alkaa nousta, mutta varsinainen satokausi on käsittääkseni vasta edessäpäin.

Lomalta tavoitettu Otva kertoo, että viikon sisällä pihapiirissä on alkanut nousta sieniä, mikä kertoo siitä että satokausi lähestyy. Myöhässä silti ollaan, koska yleensä tähän aikaan pitäisi kantarelleja olla jo enemmänkin. Ruokasienistä ensimmäinen hyvä sato on usein nimenomaan kantarelleista, joiden lisäksi punikkitattia on ensimmäisten joukossa.

Joskus olen saanut ihan kesäkuun lopussa punikkitatteja.

Ratkaiseva tekijä on se, milloin sieniä hellitään auringolla. Otva uskoo, että sieniä voi tulla ihan hyvin, jos saadaan muutama yli 20 asteen päivä ja muutama hellepäivä.

Koko ajan ei tarvitse olla hellettä, vaan muutama hellepäivä riittää.

Sekin vaikuttaisi satoon, jos koko ajan olisi lämmintä. Tärkeää on, että sienet saavat vettä säännöllisesti. Myös elokuun säät vaikuttavat, Otva sanoo.

Sienten suhteen sadon suuruutta on Otvan mukaan vaikea ennustaa.

Viime vuosi oli kohtuullinen sienivuosi. On ollut tosi heikkojakin sienivuosia ja sitten taas supervuosia. Nyt on vielä toiveita, että tästä voisi tulla tosi hyväkin sato, mutta se on kiinni lähiviikkojen säistä.

Lähde: Sienisato on myöhässä — Lähipäivien säät ratkaisevat | Länsi-Savo

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.