Veneilijä, palauta mieleesi meriteiden säännöt – koskevat kaikkia aluksia

Kansainväliset säännöt yhteentörmäämisen ehkäisemiseksi merellä eli niin sanottujen meriteiden säännöt koskevat kaikkia aluksia avomerellä ja muilla merialusten liikennöimillä alueilla.

Merenkulun säännöt koskevat kaikkia aluksia

Suomen rannikon kauppamerenkulun väylillä ja Saimaan syväväylillä liikkuu ympäri vuoden kauppa-aluksia, joita veneiden ja purjeveneiden on väistettävä vaaratilanteiden välttämiseksi.

Kauppa-alusten ohjaaminen on hidasta, eivätkä ne voi suuren syväksensä takia poistua väyläalueelta.

Tästä syystä veneiden tulee aina väistää kauppa-aluksia.

Meriteiden sääntöjen mukaan alle 20 metriä pitkän aluksen kuuluu väistää alusta, joka voi itse navigoida turvallisesti vain ahtaassa kulkuväylässä. Käytännössä lähes kaikki Suomen rannikon ja sisävesien väylät luetaan ahtaiksi kulkuväyliksi.

Suomenlahden ja Ahvenanmeren avomerialueilla vesillä liikkumista ohjaavat reittijakojärjestelmät. Myös näillä alueilla liikkumisesta on säädetty meriteiden säännöissä. Nyrkkisääntö on, että jos reittijakojärjestelmää ei käytä, on se kierrettävä mahdollisimman kaukaa.

Reittijakojärjestelmää käyttävien alusten on noudatettava kaistan yleistä kulkusuuntaa ja pysyteltävä poissa liikennejakovyöhykkeeltä. Reittijakojärjestelmän turvallisuusvaikutus perustuu siihen, että muun liikenteen aikeet ovat ennakoitavissa eikä yllätyksiä ole luvassa.

Reittijakojärjestelmän kaistalla väärään suuntaan ajava vene voi aiheuttaa vaaratilanteen kaistalla ajavan laivan kanssa esimerkiksi jos laiva joutuu tekemään äkillisen väistöliikkeen. Se voi myös johtaa vaaratilanteeseen veneelle itselleen.

Purjehduskilpailujen järjestäjien tulee huomioida edellä mainitut asiat kilpailureittejä suunnitellessaan.

Lähde: Veneilijä, palauta mieleesi meriteiden säännöt

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.