Pesänetsijät koluavat mahdollisia naalin pesäpaikkoja

Pohjois-Lapissa on tehty tänä vuonna noin kymmenen naalihavaintoa, ja asiantuntijat toivovat lajin pesivän lähivuosina jälleen Suomessa.

Naalin pesintä on varmistettu edellisen kerran Suomessa vuonna 1996.

Viime aikoina naalikannat ovat kuitenkin elpyneet monilla Ruotsin ja Norjan tunturialueilla, ja yksilöitä voi vaeltaa ravinnon perässä Suomeen. Metsähallitus ja WWF kouluttavat nyt vapaaehtoisia koluamaan mahdollisia pesäpaikkoja, jotta pesintä ei jäisi huomaamatta.

Pitkästä aikaa näyttää siltä, että naali voisi pesiä Suomessa.

Siksi on tärkeää, että mahdolliset pesäpaikat inventoidaan vuosittain. Jos pesintä havaitaan, naalia voidaan auttaa lisäruokinnalla ja tunturialueille levittäytyneen ketun poistopyynnillä, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

 Vanhoja pesiä on löydetty Suomesta satoja, emmekä ehdi tarkistaa kaikkia vuosittain. Vapaaehtoiset voivat olla meille suureksi avuksi pesien tarkistamisessa, Metsähallituksen ylitarkastaja Tuomo Ollila sanoo.

Vapaaehtoiskoulutus on osa tänä vuonna alkanutta Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteistä Felles Fjellrev Nord-hanketta, jossa Metsähallitus on mukana ainoana suomalaisena toimijana.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää seurantyötä, parantaa naalin selviytymistä lisäruokinnan ja ketunmetsästyksen avulla sekä tiivistää pohjoismaista yhteistyötä naalin suojelussa.

Naalia eli napakettua tavataan arktisilla seuduilla kautta pohjoisen pallonpuoliskon. Lämpenevä ilmasto uhkaa naalia kaikilla sen esiintymisalueilla, ja Pohjoismaista laji on ollut vaarassa kadota.

Lähde: Onko naali vihdoin palaamassa Suomeen? Pesänetsijät koluavat mahdollisia pesäpaikkoja | Turkulainen

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.