Rapusesonki myöhästyy pari viikkoa

Parikymmentä vuotta täplärapuja narrannut Mats Lönnfors luonnehtii ravustuskautta arvoitukseksi. Jo viime vuonna saalis oli edellistä heikompi.

Tämä kesä ei ole ravulle paras. Sesonki myöhästyy parisen viikkoa, koska vedet ovat niin kylmät.

Emoravut saavat yleensä juhannukseen mennessä poikaset pois mahansa alta, mutta nyt sitä ei tiedä, miten ne lähtevät liikkeelle.

Täplärapu on vuoden 2015 joulukuusta lähtien luokiteltu vieraslajiksi, jollaista EU:n komission mukaan saa pyydystää ja myydä, mutta ei istuttaa – myöskään sen yleensä kantaman rapuruton takia.

Lönnfors muistuttaa vielä luvista ja puhtaiden välineiden tärkeydestä.

Siten saadaan ongelmat pois. Itse käytän samoja mertoja tarkalleen samoissa paikoissa. Vieraslaji tai ei, sen kannan eteen on tehty paljon töitä. Hyviä ravustushetkiä nykyisille ja uusille ravustajille, se on hieno harrastus.

Vinkkejä uuden harrastuksen aloittamiseen

Apulaispäällikkö Marko Arrhenius Motonetista kertoo monen asiakkaan yllättyneen siitä, miten hauska ja yksinkertainen harrastus ravustaminen on. Hän on itsekin ravustanut ja saanut rapuja jopa haavilla.

Ravustaminen edellyttää luvan vesialueen omistajalta ja suoritetun valtion kalastonhoitomaksun. Perusvälineet ovat rapumerta ja sumppu, jossa pyydyksistä otetut ravut säilyvät hyvässä paikassa jopa viikkoja.

Jatassa voi 2–6 metrin syvyydessä olla vaikka viisi mertaa, jotka ovat kiinni pääsiimassa viiden metrin välein.

Pohjan on oltava kivikkoinen. Useammalla merralla selviää paremmin, missä kohdassa ne liikkuvat.

Lähde: Rapusesonki myöhästyy pari viikkoa | Länsiväylä

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.