Lapissa saa kaataa syksyllä 9 346 hirveä, lupamäärä nousi 40 prosenttia edellisvuodesta

Suomen riistakeskus on myöntänyt Lappiin 9 346 hirvenpyyntilupaa. Lupamäärä nousi 40 prosenttia edellisvuoden 6 676 pyyntiluvasta.

Pyyntilupamäärä perustuu Lapin alueellisen riistaneuvoston keväällä 2015 asettamiin hirvikannan tiheystavoitteisiin. Tavoitteet ovat hirvitalousalueittaisia ja voimassa kolme vuotta.

Tavoitehaarukat ovat alhaisimmat Ylä-Lapissa ja korkeimmat Etelä-Lapissa.

Myönnetyt pyyntiluvat mahdollistavat riistakeskuksen mukaan yli 11 000 hirven saaliin. Edellisellä metsästyskaudella Lapissa saatiin saaliiksi 7 438 hirveä.

Vahingot kohtuullisina

Lapin hirvikanta on ollut melko vakaa vuodesta 2011 alkaen, arvioi Luonnonvarakeskus.

Ajanjaksolla talvikannan arvio on vaihdellut noin 16 000–18 000 yksilön välillä. Luken mukaan kanta-arvioon liittyy monilla alueilla epävarmuutta ja tähän perustuen Luke suositteli huomioimaan sen verotussuunnittelussa.

Lapin hirvikannasta saatiin menneen talven aikana tarkentavaa tietoa Luken toteuttamilla helikopterilaskennoilla Posion, Ranuan, Kolarin, Pellon, Muonion ja Kittilän hirvitalousalueilta.

Kolarin, Pellon, Muonion ja Kittilän muodostamalla alueella kanta-arvio tarkentui entistä korkeammaksi lentolaskennan myötä.

Myönnetyillä pyyntiluvilla hirvien aiheuttamat vahingot pyritään pitämään kohtuullisella tasolla.

Pyynnillä hirvikantaa pyritään leikkaamaan nykyisestä tavoitteen yläpuolella olevilla hirvitalousalueilla ja Itä-Lapin sekä Ranuan ja Posion hirvitalousalueilla, joilla hirvikanta on tavoitteiden ylärajalla.

Lähde: Lapissa saa kaataa syksyllä 9 346 hirveä, lupamäärä nousi 40 prosenttia edellisvuodesta – Lapin Kansa

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.