Lapin ely-keskus kunnostaa kutupaikkoja Taimenelle ja harjukselle – Miekojärveen laskevilla joilla ja Raudanjoen Mustakoskella

Taimenelle ja harjukselle sopivia kutualueita kunnostetaan Pellossa ja Rovaniemellä. Kunnostustyötä tekee Lapin ely-keskus. Kunnostusta tehdään Pellossa Miekojärveen laskevilla Aalisjoella ja Konttajoella.

Rovaniemellä työtä tehdään Raudanjoen Mustakoskella.Ylisellä Alposjoella ely-keskus tekee ylimmän koskialueen kalataloudellisen kunnostuksen.

Kalataloudellisesta kunnostamisesta hyötyvät kunnostettavien virta-alueiden taimen- ja harjuskannat, joiden luontaisen lisääntymisen ja poikastuotannon edellytykset paranevat.

Vesistön kunnostaminen edistää myös monin tavoin virtavesiä vaativan alkuperäisen pohjaeläimistön ja -kasvillisuuden elinmahdollisuuksia.

Taimen on vaativa kutupaikan suhteen

Taimen on erityisen vaativa laji kutupaikkansa ympäristöolosuhteista. Ely-keskus tekee lisääntymisalueiden virtausolosuhteet ja vesisyvyyden taimenen kutupaikkavaatimukset täyttäviksi.

Olosuhteita ja syvyyttä säädellään yksittäisillä kivillä, kiviryhmillä ja koskikynnyksillä.

Kuitualueiden ja -paikkojen pohjalla on oltava soraa. Se ei saa olla tasarakeista eikä teräväsärmäistä. Veden syvyyden on oltava 50–90 senttimetriä talven alavirtaamakaudelle, ettei jäätyminen vahingoita mätiä.

Kutualueelle sijoitetaan muutamia isoja kiviä, joiden antaman näkösuojan ansiosta alueelle muodostuu useampia taimenen kutureviirejä.

Taimenet käyttävät myös kivien virtaa ohjaavaa vaikutusta kutupaikkaa valitessa. Kivet helpottavat myös mätiä suojaavan jääkannen muodostumista.

Kutusoraikkojen hyviä sijoituspaikkoja ovat muun muassa koskien niskat ja koskikynnysten yläpuolet. Yksittäisten kutupaikkojen pinta-ala voi olla 0,5–3 neliömetriä.

Harjukselle ihanteellisessa kutupaikan pohjassa on pääasiassa soraa. Veden syvyydellä ei näyttäisi olevan yhtä suurta merkitystä kutupaikan valinnassa kuin pohjan laadulla ja virtauksen nopeudella. Usein harjukset kutevat alle metrin syvyydessä.

Lähde: Taimenelle ja harjukselle kunnostetaan kutupaikkoja Miekojärveen laskevilla joilla ja Raudanjoen Mustakoskella, hintaa työllä noin 230 000 euroa – Lapin Kansa

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.