Supikoira lisättiin haitallisten vieraslajien listalle – pian sitä saa metsästää mökkiläinenkin

Supikoira ei kohta enää ole metsästyslain tarkoittama riistaeläin, vaan rauhoittamaton eläin.

Se tarkoittaa, että sitä saa pyydystää ilman metsästäjätutkintoa ja riistanhoitomaksua.

Jos supikoira siis tulee tontillesi tai muulle omistamallesi tai hallitsemallesi maalle, sen voi pyydystää ja tappaa. Tarkoitukseen on muun muassa loukkuja ja niin sanottuja laatikkorautoja.

Muutos on sen perua, että EU päätti kesäkuussa lisätä supikoiran haitallisten vieraslajien luetteloon. Supikoirasta tulee vapaata riistaa kuitenkin vasta siirtymäajan jälkeen. EU:n asetus tulee voimaan vuoden 2019 alussa.

Vieraslajiasetuksesta huolimatta Suomi on neuvotellut EU-komission kanssa mahdollisuuden jatkaa supikoiran tarhausta. Esimerkiksi Animalia vastustaa tätä.

Keinovalon käyttö sallitaan

Vuodesta 2019 lähtien supikoiran pyydystämisessä sallitaan myös keinovalon käyttö. Nyt metsästyslain mukaan keinovalon käyttö on sallittua vain villisian ruokintapaikalla villisikaa ja supikoiraa metsästettäessä.

Metsästäjät näkevät keinovalon lisäävän supikoiran metsästyksen turvallisuutta ja tehokkuutta pimeän aikaan.

Supikoira ei kuulu Suomen alkuperäiseen eläimistöön, vaan on levinnyt Suomeen Venäjältä. Eläimen tekee muun muassa metsästäjien mielestä ongelmalliseksi se, että sille ei ole Suomessa luontaisia vihollisia etenkään taajamien lähettyvillä, missä se viihtyy.

Suomalaisille eläimille ei ole kehittynyt suojautumiskeinoja supikoiraa vastaan.

Suomen luonto ei kestä tuollaista petoa

Taajamista on tullut paikoin varsinaisia pienpetopankkeja, koska niissä on supikoirille suojaa ja ruokaa, eikä luontaisia petoja ole juuri lainkaan, tähdentää nokialainen aktiivimetsästäjä Sakari Paunila.

Hän on ollut aktiivisesti yhteydessä asiasta kansanedustajiin jo toista vuotta ja on tyytyväinen, kun asia onkin nyt edennyt Euroopan Unionin kautta.

Supikoira voi levittää tauteja, esimerkiksi trikiinimatoa, joka voi päätyä myös ihmiseen.

Eläin lisääntyy tehokkaasti; se saa kerralla yli kymmenen pentua, joskus jopa kaksikymmentä. Se myös sopeutuu nopeasti uusiin elinalueisiin.

Se pystyy tappamaan kanalintuja ja myös vesilintuja sekä tuhoamaan niiden pesiä, sillä toisin kuin esimerkiksi näätä, se pystyy liikkumaan myös kosteikoissa, Paunila mainitsee.

Eläinten oikeuksia ajava Animalia on toista mieltä. Sen mukaan tutkimustulokset eivät tue käsitystä supikoirasta kana- ja vesilintujen munien ja poikasten tuhoajana, eikä näyttöä sen mukaan ole siitäkään, että supikoira kilpailisi alkuperäislajien kanssa.

Suomessa arvioidaan pyydystettävän vuosittain 150 000 – 200 000 supikoiraa, mutta tästä huolimatta kannan kasvu ei ole pysähtynyt.

Viisi euroa supikoirasta?

Sakari Paunila on sähköposteissaan ehdottanut useille kansanedustajille myös häntärahamallin käyttöönottoa Ahvenanmaan tapaan.

Häntärahamalli tarkoittaa, että supikoiran nahasta maksettaisiin esimerkiksi 5 euron palkkio per nahka.

Paunila uskoo, että pieni häntäraha innostaisi paitsi metsästäjiä pyytämään supikoiria, myös esimerkiksi nuoria ja eläkeläisiä.

Kansanedustaja Kari Kulmala (uv.) tarttuikin Paunilan ehdotukseen ja teki supikoiran metsästyksen vapauttamisesta ja häntärahasta eduskunnalle kirjallisen kysymyksen sekä toimenpidealoitteen.

Häntärahamalli ei kuitenkaan saa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kannatusta. Hän toteaa eilen perjantaina Kulmalan kirjalliseen kysymykseen antamassaan vastauksessa, että maa- ja metsätalousministeriö ei ole harkinnut korvauksen maksamista.

Ministeri toteaa, että sen sijaan supikoirasta laaditaan hallintasuunnitelma vuoteen 2019 mennessä.

Se tarkoittaa, että yritetään löytää ne luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeät lintuvedet, kosteikot ja muut alueet, joilla supikoiraa erityisesti pitää vähentää.

Lähde: Supikoira lisättiin haitallisten vieraslajien listalle – pian sitä saa metsästää mökkiläinenkin – Aamulehti

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.