Valtio tahkosi auton alle jääneellä karhulla yli 2 000 euroa – miksei kuolleita ilveksiä kaupata kotikokkaajille?

Mitä tapahtuu liikenteessä kuolleelle suurpedolle onnettomuuden jälkeen?

Ei ole tavatonta, että karhu joutuu auton töytäisemäksi. Itä-Suomen poliisin rikoskomisario Kimmo Wetterstrand kertoo, että suurpetojen liikenneonnettomuuksia sattuu Savon ja Pohjois-Karjalan alueella muutamia vuodessa.

Wetterstrand muistaa uraltaan niin susi-, ilves- kuin karhukolaritapauksia, mutta huutokauppoja järjestetään hyvin harvakseltaan.

Poliisi toimii huutokaupan järjestäjänä kahdesta syystä. Ensimmäinen liittyy siihen, että poliisi hälytetään onnettomuuspaikalle, kun suurpetoeläinkolari sattuu.

Toinen syy on, että onnettomuudessa kuollut tai sen seurauksena lopetettu rauhoitettu petoeläin on valtion omaisuutta. Huutokauppatulot tilitetään valtiolle.

Onnettomuuksissa kuolleita hirviäkin huutokaupataan. Kaupan hoitavat yleensä paikalliset riistanhoitoyhdistykset.

Ilomantsin karhu ei ole ainoa laatuaan, kertoo Suomen riistakeskuksen apulaisjohtaja Jari Pigg.

Suurpetoja jää sekä autojen että junien alle. Vuosittain karhuja ja susia on liikenneonnettomuuksissa osallisena 5–10 kumpaakin, ilveksiä taas jopa 30–40.

Teoriassa onnettomuuksissa kuolleita petoja – muitakin kuin karhuja – voitaisiin huutokaupata nykyistä useammin. Esimerkiksi ilveksen turkki on kaunis ja sen lihaa syödään Suomea yleisemmin esimerkiksi Virossa, kertoo Metsästäjäliiton koulutuspäällikkö Ere Grenfors.

Ilveshuutokauppoja on turha odottaa lähitulevaisuudessa. Piggin mukaan ilves ei ole niin kiinnostava myyntiartikkeli kuin karhu.

Käytännössä kokonaisen suurpedon lähettäminen Ouluun on hankalaa.

Siksi Eviran kanta on, että kunhan trikiinitarkastus on tehty, eläimen omistaja eli valtio saa myydä eläimen lihan suoraan loppukuluttajalle.

Lähde: Valtio tahkosi auton alle jääneellä karhulla yli 2 000 euroa – miksei kuolleita ilveksiä kaupata kotikokkaajille? – Kotimaa – Helsingin Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.