Tutkimus: Koirat ovat ”kehitysvammaisia susia” – Hypersosiaalinen käytös voi juontua vanhasta geenivirheestä Williamsin oireyhtymä

Koirien mielestä on täysin normaalia käytöstä nuolla vasta tavatun henkilön naamaa. Tällä hyperososiaalisella käytöksellä on varsin mielenkiintoinen tausta.

Koira (Canis lupus familiaris) on suden kesy ja jalostettu muoto.

Vaikka sudet alkoivat kesyyntyä koiriksi jo yli 10 000 vuotta sitten, ovat kaksi eri lajia edelleen geneettisesti lähes identtisiä.

Suurin ero lajien välillä on koirien kyky kommunikoida ja kanssakäydä ihmisten kanssa.

Tutkijat ovat selvittäneet koirien seurallisuuden alkuperää jo aiemmin.

Vuonna 2010 Princetonin yliopiston apulaisprofessori Bridgett vonHoldt jäljitti koirien sosiaalisuuden alkulähteeksi niin sanottua Williamsin oireyhtymää muistuttavan geenimuunnoksen.

Williamsin oireyhtymä on harvinainen geneettinen häiriö, jota sairastavat ovat tyypillisesti erittäin sosiaalisia ja ulospäinsuuntautuneita.

Ihmisillä oireyhtymä johtuu 7. kromosomissa sijaitsevan elastiinigeenin virheestä.

”Williamsin oireyhtymän yhteydessä esiintyvät luonteenpiirteet ovat hyvin pitkälti yhtäläisiä kesyjen koirien luonteenpiirteiden kanssa. Tämä havainto johti meidät tutkimaan fenotyyppien geneettisten rakenteiden yhtäläisyyksiä”, vonHoldt kertoo Princetonin tiedotteessa.

Nyt tutkijat ovat onnistuneet selvittämään koirien sosiaalisuuden taustoja tarkemmin.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin 18 koiran ja kymmenen ihmisiin tottuneen suden käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa. Koirat osoittautuivat odotetusti susia seurallisemmiksi.

Seuraavaksi tutkijatiimi sekvensoi eläimien dna:ta ja huomasi, että variaatiot koiran kuudennessa kromosomissa olivat yhteydessä siihen, kuinka sosiaalinen koirayksilö on.

Genomin liikkuvien elementtien eli transposonien määrä Williamsin oireyhtymän kriittisellä alueella vaikutti koirien taipumukseen turvautua ihmisen apuun ja seuraan koetilanteissa.

Joitain näistä transposoneista ei havaittu susilla ollenkaan, tutkijat huomauttavat.

Toisin kuin koirilla, ihmisillä Williamsin oireyhtymä johtuu geenien poistumisesta kriittisellä alueella.

Tutkimus osoittaa, miten genetiikka voi vaikuttaa sosiaaliseen käyttäytymiseen koirien, mutta myös muiden lajien kohdalla.

Sen pohjalta voidaan vetää myös johtopäätöksiä siitä, minkälaisia ensimmäiset, yli kymmenentuhatta vuotta sitten ihmisten seuraan hakeutuneet sudet ovat olleet luonteeltaan:

”Emme ole löytäneet ’sosiaalisuusgeeniä’, vaan ennemminkin eläimen persoonallisuutta määrittävän tärkeän geneettisen komponentin. Jos varhaisista ihmisistä kiinnostuneet sudet lisääntyivät toisten ihmisten seurasta pitäneiden susien kanssa, se näkyy luonnollisesti nykykoirien sosiaalisena luonteena.”

Lähde: Tutkimus: Koirat ovat ”kehitysvammaisia susia” – Hypersosiaalinen käytös voi juontua vanhasta geenivirheestä – Tekniikanmaailma.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.