Pakurikäävän markkinat kummastuttavat

MT:n saamien lukijakommenttien perusteella pakurikääpää ei saa kaupaksi, vaikka sitä olisi tarjolla. Kerimäen ymppäysnäytöksestä ja pakurinviljelystä kertova juttu sai lukijat kommentoimaan kokemuksiaan.

Osalla juttua kommentoineista lukijoista on varastossa myyntivalmista tuotetta, mutta ostajaa ei ole. Esimerkiksi Eila Heikkilän mukaan pakurista on saanut enimmillään 30 euroa kilolta.

”Keräsimme muutaman vuoden aikana pakuria ja enimmillään saimme 30 euroa kilolta. Viimeiset myimme kahdellakymmenellä eurolla. On sen verran isotöistä puuhaa kerätä, paloitella, puhdistaa, kuivata ja pakata, että ei kannata. Ostajia ei ole”, hän kirjoittaa.

Samoilla linjoilla on Sami Keränen, jolla on pakurit myymättä.

”Eipä käy kaupaksi. Toistakymmentä kiloa löytyy kuivattuna!”

Myös Leo Suomalaisella on jäänyt kaupat tekemättä.

”Myymättä on minunkin pakurini, tuottajahinta voi olla vaikka 500 euroa kilolta, mutta ostajia ei ole missään”, mies kertoo.

Suomen Pakuri Oy:n hallituksen puheenjohtaja Janne Mankilla on selitys myyntiongelmiin. Hänen mukaansa yksittäisiä pieniä eriä, joita on kerätty luonnosta, ei voida jäljittää helposti.

Tasalaatuisen pakurituotteen valmistajan on tiedettävä, mitä pakuri sisältää.

”Kyllä me ostetaan, mutta meidän täytyy, mistä se on kerätty ja mitä se sisältää.”

Yritys ostaa pakuria, jalostaa sitä ja vie markkinoille – myös ulkomaille. Ketjuun kuuluu myös toinen jalostaja.

”Me jalostamme tiettyyn pisteeseen, seuraava jatkaa siitä”, Mankki lisää.

Markkinoiden säilyttämisen ja suomalaisen pakurin arvon vuoksi mitä tahansa ei voida ostaa.

”Pahimmillaan tarjolla on värjättyä sahajauhoa tai jopa myrkyllistä ainetta. Sellaista riskiä ei voida ottaa.”

Superfood-tuotteita myyvä kotimainen Puhdistamo ostaa myös pakuria säännöllisesti. Ostopäällikkö Riku Kallion mukaan ostomäärät eivät kuitenkaan ole samalla tasolla kuin 2–3 vuotta sitten.

Puhdistamolla on tällä hetkellä parikymmentä pakurintoimittajaa, joista osa toimii aktiivisesti.

”Aktiivitoimittajilta pakuria saa 200–300 kiloa kuukaudessa pyynnöstä”, Kallio sanoo.

”Pientoimittajilta saadaan vajaata 30 kiloa.”

Puhdistamo ei tällä hetkellä markkinoi pakurin ostoa, mutta ei myöskään tyrmää ajatusta, mikäli joku haluaa sitä heille myydä.

Muista pakurin ostajista esimerkiksi Cocovi ostaa pakuria tarpeen mukaan ja Polar Nutrition puolestaan saa pakuria Venäjältä.

Lähde: Pakurin markkinat kummastuttavat lukijoita: ”Ostajia ei ole” – Maaseudun Tulevaisuus

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s