Jämsänniemellä nähtiin karhuemo ja kaksi pentua keskellä kirkasta päivää

Karhuemo ja kaksi pentua ilmestyivät ihmisten ilmoille keskellä kirkasta päivää Jämsässä. Emo nousi jopa kahdelle jalalle.

Tiistaina Jämsän Turkinkylällä piipahtanut Kalle Hankamäki onnistui ikuistamaan kännykkäkamerallaan harvinaisen näyn: karhuemo ja sen kaksi pentua uskaltautuivat ihmisten ilmoille keskellä kirkasta päivää.

Pesue oli näkösällä vain hetken tietä ylittäessään, sitten se jo katosi takaisin metsään.

–Olin appiukkoni Tauno Autiomäen syntymäpäivillä, ja siinä kun pirtissä istuttiin, satuin vilkaisemaan ulos ikkunasta ja näin karhujen ilmestyvän tielle. Tauno on innokas metsämies ja ollut yhtä metsästysseuraa aikoinaan perustamassakin. Koskaan aikaisemmin hän ei ole kuitenkaan nähnyt karhuja luonnossa, joten olihan se hieno syntymäpäivälahja hänelle, muistelee Hankamäki.

Karhujen kulkupaikka on lähellä Turkinkylätaloa ja paikallisen metsästysseuran tukikohtaa.

Fiilis oli kyllä mahtava. Piti mennä vielä ulos katsomaan, näkyisikö karhuja pellon reunalla. Jäljet kuitenkin johtivat poispäin. Karhun jälkiä olen nähnyt aiemmin myös omalla pellolla Koskenpäällä, mutta koskaan ennen en ole nähnyt jäljen tekijää.

Karhu väistää ihmistä luonnostaan

Jämsänniemellä avustavana petoyhdyshenkilönä toimiva Jouko Aaltonen on havainnosta innoissaan. Yksittäisiä karhuja on havaittu alueella muutaman kerran, mutta karhupentuetta ei vielä koskaan aikaisemmin.

Siitä on herännyt vähän keskustelua, missä pentue on syntynyt. Ei tuollaisten pienten kanssa ole pystynyt ihan tajuttomia matkoja kulkemaan.

Aaltonen liikkuu paljon metsällä, mutta karhun näkeminen on toistaiseksi jäänyt haaveeksi niin Jämsän seudulla kuin muuallakin.

Tätä havaintoa ei Aaltosen mukaan tarvitse säikähtää.

Omassa WhatsApp-ryhmässä tiedotimme asiasta, sillä esimerkiksi alueen hevosharrastajien, lammaskasvattajien ja metsäpoluilla koiran kanssa liikkuvien kuntoilijoiden on hyvä tietää tästä.

Minkäänlaista paniikkia ei silti kannata synnyttää, Aaltonen korostaa.

Hän muistuttaa, että karhu väistää ihmistä luonnostaan. Jos metsässä liikkuessaan hyräilee, viheltelee, tai vaikka rupattelee mahdollisen lenkkikaverin kanssa, osaa karhu pysyä ihmiseltä piilossa.

Jos niin harvinaisesti kävisi, että karhun sattuisi näkemään, ei sitä kannata lähteä juoksemaan karkuun, karhu kun juoksee ihmistä nopeammin.

Puuhun kiipeäminenkään ei ole hyvä ajatus, sillä siinäkin lajissa karhu vetää pidemmän korren.

Vaikka mukana olisi ase, ei karhua kannata myöskään yrittää ampua, sillä on äärimmäisen epätodennäköistä, että luoti kaataisi karhun kerralla. Todennäköisemmin sen vaikutus olisi juuri päinvastainen.

Parasta on suhtautua tilanteeseen passiivisesti, eli ihan hissukseen lähteä kävelemään poispäin. Ja kyllähän sitä sanotaan, että viimeisenä keinona voi käydä maahan ja leikkiä kuollutta.

Metsässä on kuitenkin kiva liikkua, eikä sitä tämän vuoksi kannata jättää väliin.

Eniten havaintoja ilveksestä

Ihmiset ilmoittavat Aaltosen mukaan petohavainnoistaan petoyhdyshenkilöille tätä nykyä varsin aktiivisesti.

Tiedot havainnoista kootaan Tassu-suurpetojärjestelmään, jonne torstaina lähti myös tieto Jämsänniemen pesueesta.

Vaikka Jämsän alueella tehdään joka vuosi muutama havainto esimerkiksi susista, on viime aikoina nähty eniten ilveksiä.

Pelkästään Jämsänniemellä on ilmoitettu viimeisten kahden kuukauden aikana 18 ilveshavaintoa. Se on mielestäni aika paljon, ja määrä näyttää vain kasvavan, Aaltonen sanoo.

Lähde: Jämsänniemellä nähtiin karhuemo ja kaksi pentua – Aamulehti

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.