Tenosta nousee nyt suuria lohia – lohien määrä ennakoi tutkijan mukaan ensi vuodelle jopa 36-kiloisia kaloja

Tenojoki on ollut suotuisa utsjokilaiselle Veikko Laitille. Mies nosti joesta tiistaina yli 16-kiloisen lohen. Kaksi viikkoa aiemmin miehen vapaan nappasi 20-kiloinen lohi.

Koiraslohi pisti pyydystäjälleen lujasti hanttiin. Kalan väsyttämiseen meni Laitin mukaan puolisen tuntia.

Vapaa se kävi taivuttamassa, mutta silloin karkasi. Liekö tämä sama kala, Laiti sanoo.

16-kiloinen uroslohi on syntynyt vuoden 2008 kudusta, kertoo tutkija Eero Niemelä Luonnonvarakeskuksesta.

Se vietti viisi ensimmäistä elinvuottaan Tenon vesistön suuressa sivujoessa tai pääuomassa. Kuudennen elinvuotensa kesäkuussa, noin 16-senttisenä smolttina, se vaelsi Barentsinmereen.

Meressä lohi kasvoi Niemelän mukaan hyvin ja saavutti kolmessa vuodessa 16 kilon painon.

Suomututkimus osoitti, että kasvuolosuhteet Pohjois-Atlantilla ja Barentsinmerellä ovat olleet lohelle suotuisat, Niemelä kertoo.

Ensi vuonna saaliiksi jättilohia

Kuluvan kesän aikana Tenosta ja Varanginvuonosta on saatu suuria, 3–4 vuotta meressä kasvaneita koiraslohia. Lohia on napattu myös lukuisista Norjan lohijoista.

Tämän vuoden Tenon saalisrakenteessa tulee Niemelän mukaan muutos aiempiin vuosiin verrattuna, koska pieniä, alle kolme kiloa painavia lohia on saatu keskimääräistä vähemmän.

Suurten, jopa 25-kiloisten koiraspuolisten lohien määrä Tenossa ennakoi, että ensi vuonna saadaan viisi vuotta meressä kasvaneita lohia, Niemelä sanoo.

Sellainen kala painaa jopa 29–36 kiloa.

Ensi vuonna Tenoon odotetaan palaavaksi myös sellaiset lohet, jotka syntyivät edellisestä pikkulohien huippukannasta vuonna 2012.

Niiden paino on alle kolme kiloa. Vuoden 2012 kudusta syntyneet poikaset vaelsivat tänä vuonna mereen kasvamaan.

Lähde: Tenosta nousee nyt suuria lohia – lohien määrä ennakoi tutkijan mukaan ensi vuodelle jopa 36-kiloisia kaloja – Lapin Kansa

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.