Missä ampiaiset luuraavat? – hyönteistutkija vastaa

Hyönteistutkija Ilpo Mannerkoski uskoo, että suurimpana syynä ampiaisten vähyyteen ovat olleet kevään ja alkukesän tavallista kylmemmät säät.

Huonoista säistä johtuen yhdyskunnat eivät ole päässeet kehittymään. On ollut kylmää ja sateista.

Osittain kyse voi olla myös luonnollisesta vaihtumasta: hyvän ja runsaan vuoden jälkeen seuraa usein huonompi vuosi.

Ampiaiset ruokkivat toukkiaan hyönteisravinnolla, jota ei ole ollut saatavilla yhtä paljon kuin normaalisti. Tämä on voinut haitata lisääntymistä.

Voi myös olla, että talven olosuhteiden vuoksi ampiaisten talvehtiminen ei ole onnistunut ja kuolleisuus on suurempi.

Talvella lämpötilat vaihtelivat paljon ja oli lumetonta, mikä on hankalaa ampiaisten talvehtimisen kannalta, Mannerkoski aprikoi.

Yleisesti ottaen kesä on tänä vuonna pari viikkoa myöhässä normaaliin verrattuna. Mannerkosken mukaan monet hyönteislajit ovat sen vuoksi vasta tuloillaan kohti runsainta vaihettaan.

Ampiaisistakin on yleensä eniten haittaa loppukesästä, jolloin pesistä lähteneet työläiset pörräävät joka paikassa. Mannerkoski ei kuitenkaan usko, että ampiaisten määrä tulisi enää radikaalisti lisääntymään tänä kesänä.

Nyt näkyy sellaisia hyönteislajeja, jotka normaalisti ovat esillä jo kesäkuussa. Eri lajeilla on toki eroja tässäkin, eivätkä kaikki ole useita viikkoja myöhässä, tutkija huomauttaa.

Ampiaiset kuuluvat myrkkypistiäisiin, samoin kuin kimalaiset ja mehiläiset.

Mehiläisten vähenemisestä maailmanlaajuisesti on puhuttu jo pitkään ja sillä on arveltu olevan vaikutuksia koko maailman ruoantuotantoon, koska mehiläiset ovat tärkeitä hyötykasvien pölyttäjiä.

Ilpo Mannerkosken mukaan mehiläisten vähenemisestä on syytä olla huolissaan Suomessakin, vaikka tilanne täällä ei hänen mukaansa ole vielä kovin paha.

Mehiläisten pölytyksen onnistumisella on merkitystä monien kukkivien tuotantokasvien sadon kannalta.

Mannerkosken mukaan mehiläiset ovat tärkeitä esimerkiksi rypsille, omenalle sekä monille puutarha- ja metsämarjoille.

Laskusuhdanne mehiläisten määrissä voidaan vielä kääntää. On ollut epäilyksiä ja näyttöäkin myrkkyjen vaikutuksesta mehiläisiin. Myrkkyjä pitäisi käyttää Suomessa vielä nykyistäkin vähemmän.

Mehiläiset pitäisi myös ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa. Mehiläisille pitäisi jättää kukkaketoja ja muita lisääntymispaikkoja, ei pelkkää nurmikenttää ja taloja, Mannerkoski näkee.

Lähde: Missä ampiaiset luuraavat? – hyönteistutkija vastaa | Helsingin Uutiset

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.