Pohjanpystykorva – se tuntemattomampi metsästyskaveri

Pohjanpystykorva on virallisena rotuna suhteellisen nuori.

Metsässä viihtyvän koiran suosio on noussut viime vuosina voimakkaasti. Ei ehkä uskoisi, että pohjanpystykorvia pidetään vähän haukkuvina – sen verran hanakasti Vili ja Taku elämöivät toimittajan mikrofonille tuulisuojineen.

Ne eivät oikein ymmärrä tätä tilannetta, koirien isäntä Pentti Veikkolainen naureskelee.

Veikkolaisella on pitkä kokemus ajokoirista, mutta pohjanpystykorvat tulivat mukaan sattumalta.

Kalajoella näyttelyssä katselin tällaisia ja ajattelin, että tuollaista koiraa minä vielä kokeilen. Netistä katsoin, että Muhoksella olisi penikoita. Kasvattajat kertoivat puhelimessa, että yhdellä on pilkku päässä ja minä otin sen ihan näkemättä.

Lajin suosio nousussa

Nyt Vili on ollut Veikkolaisen kaverina 11 vuotta, Taku puolestaan on vasta viiden kuukauden ikäinen pentu. Veikkolainen kertoo lajin olleen ”suomalaisten völjyssä iät ja ajat”, mutta vasta 1970-luvulla se rekisteröitiin viralliseksi roduksi. Lajin suosio on kasvanut viime vuosina – Vilin syntyessä pohjanpystykorvia oli Suomessa alle 200, viime vuonna jo lähes 400.

Sillä on aika lailla samanlainen luonne kuin suomenpystykorvalla. Olen kulkenut molempien kanssa metsässä ja ne ovat liikkuvia koiria kumpikin, toimivat hyvin metsässä. Kun sattuu hyviä koiria niin huippuja ovat molemmat.

Se on arvoitus vielä. Koirasta ei ikinä tiedä, ennen kuin sen kanssa on käynyt vanhempana metsässä. On tämäkin käynyt kymmenkunta kertaa, niin että maasto tulee tutuksi ja se oppii kulkemaan risujen yli.

Lähde: Pohjanpystykorva – se tuntemattomampi metsästyskaveri | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.