Markku Teräs on opetellut metsästämään rusakoita jousella ja tekemään sianrakkolyhtyjä

Näsijärven verkkokalastaja on ylöjärveläinen terässeppä Markku Teräs. Sukunimi on ihmeellistä sattumaa, sillä se on hänen oikea ja alkuperäinen nimensä.

Vielä kuusi vuotta sitten Teräs toimi eräoppaana Helvetinjärven kansallispuistossa. Sitten hän sai työstä tarpeekseen ja opetteli terässepän taidot.

Niinpä hän opettaa meille, kaupunki­laisille, kuinka tuli sytytetään kymme­nessä sekun­nissa ilman tulitikkuja, sytkäriä ja sytytysnesteitä. Hän toteaa, rennosti sivulauseessa, että hänen käyttämänsä tapa yleistyi Skandinaviassa 400–600 vuotta jälkeen ajanlaskun.

Tarvikkeet ovat karkku eli iskentärauta, piikivi, taulakääpä tai lunttu ja katajankuorta.

Ensin Teräs asettaa luntun eli hiilletyn puuvillapalan piikiven terävää reunaa pitkin. Sitten hän iskee karkulla piikivestä kipinää. Lunttu alkaa kyteä kolmannella iskulla. Kytevän luntun Teräs painaa katajankuoreen.

Rautapadasta nousevat korkeat lieskat.

Viisitoista sekuntia, näyttää kännykän sekuntikello.

Moni nykysuomalainen olisi muiden armoilla, Teräs ei. Hän alkaisi hankkia ruokaa. ”Pitkäjousi on tarkka ase. Tällä on mukava ampua, mutta metsässä se on vähän iso.”

Teräs metsästää keski­aikaisilla jousilla. Jalka­jouseen hän ei ole ihastunut, vaikka se on tehokas. Sen historia on turhan militaristinen.

Hän käyttää mieluummin ratsujousta ja mokkasiinijousta. Jahtipaikka Teräksellä on kolmenkymmenen metrin päässä talonsa kulmalta, metsikössä, jonka keskellä on aukea.

Passipaikka on kallion päällä.

Teräksen mukaan rusakko tarkkailee ympäristöään silmiensä korkeudelta eikä juuri nosta katsettaan kallion päälle. Jos metsästäjä on täydellisen hiljaa ja tarpeeksi kaukana, rusakko ei tätä huomaa.

”Odotan, että rusakot tulee tuohon syömään. Ei muuta kuin ampuu pois. Mutta en minä kuin yhden tai kaksi ammu talvessa.”

Lähde: Markku Teräs on opetellut metsästämään rusakoita jousella ja tekemään sianrakkolyhtyjä – survivalistit valmistautuvat sitä päivää varten, jolloin yhteiskunta luhistuu – Sunnuntai – Helsingin Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.