Ruttotuhojen korjaaminen alkaa – Polvijärvelle tuodaan 15 000 jokirapua

Polvijärvellä käynnistyy kolmevuotinen kamppailu rapuruton tuhoaman jokirapukannan palauttamiseksi. Sotkuman osakaskunnan vesistöihin istutetaan maanantaina ensimmäiset jokiravut.

Salaisesta paikasta siirretään alueelle kaikkiaan 15 000 jokirapua.

Polvijärven Sotkumassa alkaa iso urakka jokirapukannan elvyttämiseksi. Osakaskunta istuttaa alueen vesistöihin kolmen vuoden aikana yhteensä 15 000 jokirapua. Ensimmäiset salaisesta paikasta siirretyt viisisenttiset jokiravut pulahtavat veteen maanantaina.

Hankevastaava Markku Haapasalo kertoo, että lähtötilanne on huono.

Tällä hetkellä meidän tilanne on aika huono. Sukkulanjoen, mikä oli selkeästi meidän paras rapualue, tyhjensi rapurutto kolme vuotta sitten. Sitten pienissä lampiloissa ja järvilöissä, missä on ollut hyvä tai tyydyttävä kanta, niistäkin paljon on rapuruton tyhjentämiä.

Monta syytä yrittää

Viisisenttisiä jokirapuja tullaan istuttamaan Sukkulanjokeen, Reuhkajärviin, Kuorejärveen ja Rukkojärveen. Haapasalon mukaan jokiravun puolesta kannattaa kamppailla useastakin syystä.

Ensinnäkin jokirapu on tietyllä tavalla indikaattori, minkä kautta voidaan katsoa vesistön tilaa.

Jokirapu on äyriäinen. Se mönkii pohjassa ja puhdistaa vettä. Vaikka moni kuvittelee, että rapu syö pelkästään särkee ja naapurin kissanraatoo, niin rapu on kuitenkin pitkälti kasvissyöjä eli se on tietynlainen puhdistaja.

Ja merkittävää on, että rapu kuuluu Suomen luontoon. Nimenomaan jokirapu, ei täplärapu.

Lisäksi ravustaminen on vanha, hyvä ja hauska tapa hyödyntää vesistöä. Me yritetään elvyttää ravustamisen tapa ja harrastus nuorempiin osakkaisiin.

Se on salaisuus

Polvijärven Sotkuman osakaskunnan hankevastaava Markku HaapasaloHaapasalo ei voi kertoa paikkaa, mistä ravut siirretään Polvijärvelle.

Kadehtien täytyy sanoa, että joillakin on vielä rapuvesiä, missä raputuotanto on niin hyvää. Ravun toimittajan kanssa on sovittu, että hänen tietojaan ei anneta julkisuuteen.

Sehän aiheuttaisi sen, että paikka olisi täynnä ravustajia sen jälkeen, kun kaikki tietäisivät, että siellä on tuhansia rapuja.

Lähde 2.8.2016: Ruttotuhojen korjaaminen alkaa – Polvijärvelle tuodaan 15 000 jokirapua salaisesta paikasta | Yle Uutiset | yle.fi

Advertisements
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s