Mystinen joukkokuolema niittää valkoposkihanhia ja lokkeja Helsingin ympäristössä

Helsingin seudulta ja Etelä-Suomesta on löytynyt runsaita määriä valkoposkihanhia ja harmaalokkeja kuolleina. Aikuiset linnut löytyivät menehtyneinä pesintäaikaan.

Helsingistä on lähetetty muutamia valkoposkihanhia tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusvirastoon (Evira). Poikkeukselliseen ilmiön aiheuttaja on vielä mysteeri.

”Mitään yhdistävää tekijää ei ole löytynyt”, kertoo erikoistutkija Minna Nylund Evirasta.

Esimerkiksi lintuinfluenssasta ei siis ole kyse. Yhdessä Helsingistä Eviran Oulun-toimipisteeseen tutkimuksiin kuljetetuista linnuista löydettiin Nylundin mukaan salmonellaa, mutta muissa sitä ei ole havaittu.

”Linnuista kaksi oli ihan hyväkuntoisia, eikä niissä näkynyt mitään sairauteen viittaavaa. Niistä ei myöskään ole tähän mennessä löydetty mitään bakteeritartuntaa”, Nylund sanoo.

Vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) kertoo, että kaikkiaan kymmeniä aikuisia lintuja on löytynyt viime aikoina kuolleena Helsingistä.

Suurin yksittäinen kuolleiden määrä todettiin Katajaluodolta Helsingin edustalta.

Lähde: Mystinen joukkokuolema niittää valkoposkihanhia ja lokkeja Helsingin ympäristössä – ”Tällaista ilmiötä ei ole Suomessa ollut aiemmin” – Kaupunki – Helsingin Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.