Halkeamia, syyliä ja kovettumia – Jalat joutuvat kovalle rasitukselle, hoida niitä hyvin

Hyvässä kunnossa olevilla jaloilla on kepeä ja helppo liikkua. Jos jalkojen hygienian lyö laimin, seurauksena voi olla iho- ja kynsiongelmia.

Kesän kynnyksellä moni huomaa, että talvi on tehnyt tehtävänsä jaloille. Jalkojen iho, kynnet ja kynsinauhat kuivuvat talvella paljon ja myös varvasvälit ovat voineet mennä rikki, kertoo kuhmolainen jalkahoitaja Päivi Komulainen.

Komulaisen mukaan jaloista kannattaa pitää huolta, sillä ihminen on jalkojensa päällä jopa 16 tuntia vuorokaudessa.

Aamulla jalat ovat ensimmäiset välineet, mitkä otamme käyttöömme ja illalla ne ovat viimeiset, mitkä panemme lepoon. Olemme siis jalkojemme päällä koko valveillaoloajan. Jalat myös tekevät töitä koko päivän riippumatta siitä, teetkö sinä istuma- vai seisomatyötä. Ne ovat kovalla rasituksella.

Kaikki lähtee liikkeelle puhtaudesta

Jalkojen pesuun riittää haalea vesi eikä saippuaa tarvitse käyttää muuten kuin silloin, jos jaloissa on pinttynyttä likaa, jalkahoitaja Päivi Komulainen ohjeistaa.

Huuhtelu riittää hyvin. Pesun jälkeen kynnet kannattaa aina tarkistaa, tarvittaessa sitten lyhentää ja siistiä.

Varpaiden välit täytyy aina myös kuivata pesun jälkeen, se on tärkeää. Ne kuivataan pyyhkeellä kevyesti painelemalla eli ei hangata millään karhealla eikä pestä myöskään millään karhealla välineellä, koska se voi vaurioittaa varvasvälien ihoa.

Samoin varvasvälit kannattaa aina ajoittain tarkistaa, koska varvasväli ei välttämättä kutia, mutta siellä voi olla hautumaa. Muutenkin jalan ihoa kannattaa aina katsoa, koska siellä voi olla esimerkiksi pykimiä, halkeamia, känsiä, syyliä ja kovettumia. Säännöllinen omatarkastus on hyvin tärkeää jalkojen hoidossa, Komulainen jatkaa.

Jalat tulisi myös rasvata joka päivä, Komulainen muistuttaa. Hän sanoo, että jalan ihosta riippuen jalkojaan voi voidella joko jalkavoiteella tai voidevaahdolla.

Toisille riittää kevyemmät hoitoaineet ja toisille pitää olla rasvaisempaa tuotetta. Jalkavoide täytyy imeyttää iholle hierovin liikkein ja sitä pitää laittaa myös jalkapöydille ja kynsinauhoille. Voidevaahto taas sivellään iholle ja se imeytyy hyvin, joten ei haittaa, jos sitä menee varvasväleihin. Se on kiva tuote myös sen puolesta, että se ei jätä ihon pintaa rasvaiseksi, joten jalat eivät ole rasvauksen jälkeen liukkaat.

Myös sukilla on oma osansa jalkojen hygieniassa. Komulaisen mukaan jalkaan kannattaa aina laittaa asianmukaiset sukat eli urheillessa urheiluun liittyvät sukat ja vapaa-ajalla vapaa-ajan sukat.

Myös sukkien materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota.

On olemassa myös varvassukkia. Ne ovat hyvät varsinkin, jos varpaiden välit ovat tiiviit ja varvasväleissä on paljon hautumaa.

Miehet ovat jalkahoidossa mallioppilaita

Kuhmolainen jalkahoitaja Päivi Komulainen sanoo, että jalkahoitajalla käynnin yhteydessä katsotaan aina, onko jaloissa tapahtunut jotain muutoksia. Tarvittaessa jalkahoitaja antaa myös venytys- ja jumppaohjeita.

Jalkaterien päivittäinen jumppa on todella tärkeää, jotta lihakset ja nivelet pysyvät liikkuvina ja toimivina. Se auttaa myös ääreisverenkiertoa.

Me monesti unohdamme jalkajumpan, mutta jalkaterien jumppaohjeet ovat hyvin yksinkertaisia.

Ne eivät vaadi mitään ylimääräisiä välineitä, vaan homma hoituu vaikka siinä sohvalla telkkaria katsellessa.

Komulainen on käynyt luennoimassa jalkojen hoidon tärkeydestä muun muassa metsästysseurueille. Hän sanookin, että metsästystä harrastavat miehet ovat otollinen kuulijakunta.

Heillä on monesti jalassaan kumisaappaat tai turvakengät, mitkä luovat omat ongelmansa jaloille. Tänä päivänä miehet haluavat pitää jaloistaan huolta ja jalkahoitoon tullessaan he ovat oikein mallioppilaita. Aluksi he eivät juuri juttele, mutta katsovat hyvin tarkasti, mitä jaloille tehdään ja kyselevät paljon, Komulainen naurahtaa.

Lähde: Halkeamia, syyliä ja kovettumia – Jalat joutuvat kovalle rasitukselle, hoida niitä hyvin | Yle Uutiset | yle.fi

Advertisements
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s