Pohjoismaiden kovin maakotkien rengastaja on Jarmo Ahtinen – rengastanut jo 500 poikasta

Savukoskelainen lintumies Jarmo Ahtinen rengasti maanantaina jo viidennensadannen maakotkan poikasen.

Vuoden luontovapaaehtoiseksi vuonna 2013 valittu Ahtinen on toiminut Metsähallituksen luontopalvelujen vapaaehtoisena petolintujen pesätarkastajana vuodesta 1990 lähtien. Ensimmäisen kotkarengastuksensa hän teki Kemijärvellä kesällä 26 vuotta sitten ja nyt viimeisimmän Savukoskella.

Metsähallituksesta todetaan, että armoitettu lintumies tekee tärkeää työtä petolintujen suojelun eteen.

 

Rengastushommissa laaja Lappi on tullut tutuksi, sillä eteläisimmän rengastuksensa Ahtinen on tehnyt Kuusamossa, pohjoisimman Utsjoella, itäisimmän Sallan rajavyöhykkeellä ja läntisimmän Muoniossa.

Osa suojelutyötä

Ahtisen maakotkien rengastusmäärä on suurin yhden henkilön rengastusmäärä Suomessa ja Pohjoismaissa. Työ jatkuu edelleen.

Jarmon kaltaisia taitavia vapaaehtoisia lintumiehiä ja -naisia tarvittaisiin lisää petolintujen suojelutyöhän. He ovat aivan korvaamaton apu petolintujen suojelulle. He jaksavat vuodesta toiseen rämpiä reviireillään”, sanoo petolintujen vapaaehtoisista pesäntarkastuksista Metsähallituksen luontopalveluissa vastaava ylitarkastaja Tuomo Ollila.

Uhanalaisten lajien seuranta on tärkeä osa lajien suojelutyötä. Metsähallitus koordinoi muutto- ja tunturihaukan sekä maa- ja merikotkan kantojen seurantaa ja suojelua. Tähän työhön osallistuu vuosittain yli 40 vapaaehtoista pesätarkastajaa.

Lähivuosina heitä tarvitaan todennäköisesti lisää. Liikkeelle voi lähteä uusien pesien raportoinnista. Metsähallitus maksaa löytöpalkkion maakotkan tai merikotkan sellaisesta pesätiedosta, joka ei ole ennestään Metsähallituksen tiedossa. Maakotkan pesistä halutaan sijaintitietoa koko Suomen alueelta ja merikotkan pesistä entisen Lapin ja Oulun läänin alueelta.

Lähde: Pohjoismaiden kovin maakotkien rengastaja on Jarmo Ahtinen – rengastanut jo 500 poikasta | Kotimaa | Kaleva.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.