IS: Vieraslajit lisääntyvät ilmaston lämmetessä – Suomessa havaittu vuodessa lähes 400 uutta hyönteislajia

Lämpenevä ilmasto tuo Suomeen valtavan määrän uusia hyönteislajeja vuosittain, uutisoi Ilta-Sanomat.

Hyönteistutkijoiden mukaan Suomen luonnosta löytyy joka vuosi uusia lajeja. Osa lajeista on asunut maassa jo vuosikausia, mutta ne on saatu vasta nyt taltioitua ja määriteltyä kokoelmuun.

Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Juho Paukkusen mukaan Suomesta löydettiin viime vuonna yli 100 uutta pistiäislajia. Perhoslajeja taas on havaittu Suomessa viime vuoden aikana yli 280 lajia lisää.

Osa maahan levinneistä lajeista on tuholaisia

Tulokaslajeista esimerkiksi lehti- ja havununnaperhoset ovat aiheuttaneet valtavia tuhoja Etelä-Euroopan metsissä. Sen sijaan uusien pistiäislajien joukosta ei löydy tuholaisia.

Suomeen on rantautunut viime vuosien aikana myös kymmenen uutta kovakuoriaislajia, joista osa on tuholaisia. Tuholaisiin lukeutuvat esimerkiksi hollanninjalavatautia levittävät kaarnakuoriaiset.

Paukkusen osa uusista lajeista selittyy luonnollisella leviämisellä. Tulokaslajit ovat myös kulkeutuneet ihmisen mukana esimerkiksi puutarhataimissa.

Samaa mieltä on Ely-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan etelästä ja idästä on tullut valtava määrä lajeja Karjalan kannaksen kautta.

Suomessa lajeja on tavattu yksittäin vuosien varrella, mutta viime vuosina niiden määrät ovat olleet selvästi kasvussa.

Siellä on joukossa myös sellaisia lajeja, jotka ovat meille tulleet jo aiemmin ja nyt alkaneet lisääntyä rajusti.

Etelä-Suomessa voidaan odottaa, että kohta alkaa jo näkyä näiden aiheuttamia tuhoja, Leinonen kertoo Ilta-Sanomille.

Tutkijoiden mukaan kaikki lajit eivät ole tuholaisia, vaan osa lajeista sopeutuu Suomen luontoon rikastuttaen sitä. Joukossa on myös sellaisia lajeja, joista ei voida vielä tietää, tuleeko niistä Suomessa tuholaislajeja.

Lähde: IS: Vieraslajit lisääntyvät ilmaston lämmetessä – Suomessa havaittu vuodessa lähes 400 uutta hyönteislajia | Kotimaa | Kaleva.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.