Haukkukoe erottaa valiot tavallisista – ”Osa hirvikoirista unohtaa isäntänsä heti, kun löytää hirven”

Hirvikoirien ja niiden omistajien yhteistyö testataan tunteja kestävässä haukkukokeessa.

Vasta neljän onnistuneen kokeen jälkeen koiralle voi anoa käyttövaliota, mikä on hyödyksi, kun jalostetaan yhä parempia hirvikoiria.

Norjanharmaahirvikoira Aku katoaa pikkutieltä metsän suojaan ja palaa vielä kerran takaisin, ennen kuin oikea suunta löytyy.

Varttitunnin päästä kuuluu ensimmäinen haukahdus, ja samalla alkaa varsinainen haukkukoe.

Ylituomari Jouko Heikkinen Kainuun kennelpiiristä laittaa ensimmäiset rastit lomakkeelle jo Akun lähtiessä liikkeelle. Haukun alkaessa Heikkinen katsoo kelloaan.

Haukun alkamisen jälkeen seurataan koiran ominaisuuksia ja yhteistyötä isäntänsä kanssa viisi tuntia. Ennen haukun alkua arvostellaan jo liikkeelle lähtö ja hakulenkit.

Kaikkiaan lomakkeelta löytyy 10 arvosteltavaa asiaa.

Tämä on tarkkaa puuhaa. Arvostelevia tuomareita on kaksi, ja sen jälkeen asiat käydään vielä läpi ylituomarin kanssa.

Koe on kova paikka myös koiralle. Aku ei vaikuta jännittyneeltä metsään lähtiessään, mutta siihen on syynsä, sanoo koiran omistaja Heikki Punju.

Aku on kuusivuotias ja kokenut koira. Ensimmäinen koe on yleensä koiralle kova paikka, koska sillä on ympärillään outoja ihmisiä ja arvosteleva ilmapiiri. Joskus koiraa joutuu käyttämään monessa kokeessa, ennen kuin se oppii rentoutumaan.

Millainen on sitten hyvä koira?

Ylituomari Heikkisen mukaan valio on koira, joka toimii itsenäisesti, mutta on isäntänsä ohjattavissa.

Koira lähtee itsenäisesti ryhmän luota, tekee hyvät hakulenkit, löytää hirvet ja aloittaa haukun rauhallisesti, jotta hirvi ei karkaa. Koira pysyy haukussa niin kauan, kunnes isäntä kutsuu sen pois ja palaa tarvittaessa uudestaan haukulle.

Valioksi ei pääse vahingossa

Punjun mukaan koiran koulutus metsästystä varten on aloitettava heti kun koira tulee taloon. Se on sellaista jokapäiväistä leikkiä ja koiran kanssa oloa.

Koiran ja isännän yhteistyö on oltava kunnossa jo ennen kuin koira pääsee yhtään hirveä haukkumaan. Osa hirvikoirista unohtaa isäntänsä heti, kun löytää hirven.

Heikkinen korostaa, että valioksi pääsy ei onnistu helposti.

Koiran on selvitettävä neljä haukkukoetta, ja vasta sen jälkeen voi hakea käyttövaliota. Se on puolestaan hyödyksi silloin, kun haetaan jalostuksen kautta yhä parempaa hirvikoirakantaa.

Samassa Aku pyörähtää metsän puolelta isäntänsä luokse ja lähtee uudestaan haukkumaan löytämäänsä hirveä. Punju myhäilee tyytyväisenä.

Kyllähän Aku on nyt omimmillaan.
Kutsuin sitä ja sieltä se tuli 150 metrin päästä hakemaan minulta makkarat makupaloiksi ja lähti takaisin hirveä haukkumaan. Tätä on yhteistyötä ja siitä saa kokeessa paljon pisteitä.

Lähde: Haukkukoe erottaa valiot tavallisista – ”Osa hirvikoirista unohtaa isäntänsä heti, kun löytää hirven” | Yle Uutiset | yle.fi

Tallenna

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s