Fotokurs: Vilken kamera ska du välja? | Svensk Jakt

Tidigare fanns i princip bara två typer av digitala kameror: kompaktkameror och spegelreflex-systemkameror. Gränsen mellan dem har emellertid börjat suddas ut.

Spegelreflex-systemkameran är fortfarande det självklara valet för den som vill kunna ta förstklassiga jaktbilder i alla lägen, även av hundar och vilt i rörelse och händelserika jaktsituationer.
Överlägsenheten grundar sig på det rika urvalet av objektiv och andra tillbehör samt snabbheten i inställningar och avtryck.

Långzoomare kallas ibland en inte särskilt väldefinierad grupp kompaktkameror. De känne­tecknas av ganska många finesser och stort zoomomfång, hos den avbildade
kameran inte mindre än 35 gånger – från mot­svarande 24 millimet­ers vidvinkel till 840 millimeters supertele.
Fördelen jämfört med enklare kompaktkam­er­or märks främst när man fotograferar djur och natur.

Kompaktkamerans fördelar ligger i storleken och priset. Den är liten och lätt, kan bäras i fickan och tar ingen plats i ryggsäcken. Enklare modeller fungerar helautomatiskt, men ju dyrare kamera, desto fler manuella inställningsmöjligheter.
I jaktmarken kan kompaktkameran ta bra bilder av jaktkamrater, nedlagt vilt och så vidare, men gäller det jaktsituationer och hundar är den för långsam och saknar en del viktiga inställningsmöjligheter.

Systemkameror utan spegel är en relativ nyhet. De är likvärdiga med spegelreflexkameror vad gäller bildkvalitet och frihet att välja objektiv. Själva kamerahuset är betydligt mindre och lättare.

I stället för en optisk sökare ställer man in via LCD-panelen baktill. Ibland finns också en elektronisk sökare som hålls mot ögat på traditionellt sätt.

Utvecklingen går snabbt och de spegelfria systemkamerorna kommer säkert att ta marknadsandelar från de traditionella spegelkamerorna. En nackdel för jaktfotografen är att de flesta inställningar sker i menyer på LCD-panelen, vilket kan vara omständligt vid actionfotografering.

Lähde: Fotokurs: Vilken kamera ska du välja? – Svensk Jakt

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.