Vähentynyt pilvisyys uusin syy Grönlannin jään sulamiselle – ”vuoteen 1850 ulottuvassa havaintohistoriassa ennenkuulumatonta”

Tutkijaryhmä Bristolin yliopistosta havaitsi, että vähentynyt pilvisyys kesäisin viimeisten 20 vuoden aikana on kiihdyttänyt merkittävästi Grönlannin jääpeitteen sulamista.

Tuoreet tutkimustulokset osoittivat, että vähentynyt pilvipeite ja sen myötä runsaampi auringonpaiste kesällä lisää maanpinnalle tulevan auringonsäteilyn määrää ja sulamisen tarvitsemaa energiaa.

Tutkijat käyttivät satelliittiaineistoa ja korkearesoluutioisia ilmastomalleja. He huomasivat kesäpilvisyyden vähentyneen tasaisesti vuodesta 1995 alkaen.

Prosentin väheneminen pilvisyydessä vastaa 27 gigatonnia ylimääräistä sulanutta jäätä. Se on 180 miljoonaa kertaa sinivalaan paino.

1990-luvun puolivälin jälkeen Grönlanti on menettänyt noin 4000 gigatonnia jäätä. Se on suurin yksittäinen syy nousevaan merenpintaan.

”Kaksi kolmasosaa sulamisesta johtuu lisääntyneestä auringonsäteilystä kesäisin. Tähän asti luulimme, että Grönlannin viimeaikainen sulaminen johtuu lähes yksinomaan korkeammista lämpötiloista ja siihen liittyvistä takaisinkytkennöistä”, sanoo tutkija Stefan Hofer tiedotteessa.

Tutkijat löysivät myös muutoksia laajemmassa ilmakehän kierrossa, mikä johtaa lisääntyvään auringonpaisteeseen ja runsaampaan jään pinnalle tulevaan aurinkoenergiaan. Muutokset näkyvät etenkin arktisella alueella ja Pohjois-Atlantilla.

”Vuoteen 1850 ulottuvassa havaintohistoriassa tämä kierron siirtyminen on ennenkuulumatonta”, sanoo professori Jonathan Bamber.

Hänen mukaansa ilmakehän epätavallinen tila on yhteydessä ennätysalhaiseen jääpeitteeseen kesällä Jäämerellä.

”Se korostaa ilmastojärjestelmän kytkettyä luonnetta ja yhden muutoksen vaikutusta toiseen”, Bamber sanoo.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä.

Lähde: Tutkijat löysivät uuden syyn Grönlannin jään sulamiselle – ”vuoteen 1850 ulottuvassa havaintohistoriassa ennenkuulumatonta” – T&T

Mainokset
Kategoria(t): Ympäristö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.