Uusi-Seelanti aikoo tappaa kaikki rotat, kärpät ja kettukusut – Yli 40 lintulajia on kuollut sukupuuttoon

Tutkijat ovat suunnitelleet aloittavansa eläinten tuhoamisen niemimailta ja siirtyvänsä vähitellen sisämaahan. He toivovat geeniteknologian auttavan hävittämisessä.

Myös uusia ansoja on suunniteltu.

Eräs uusiseelantilainen yritys on suunnitellut ansan, joka pystyy virittäytymään paineistetun hiilidioksidin avulla. Ansa voi tappaa itsenäisesti 24 rottaa kuudessa kuukaudessa.

Uuden-Seelannin suojeluministeri Maggie Barry toivoo, että jonakin päivänä koko maa on vapaa tuhoeläimistä.

Katu kadulta, kylä kylältä, kaupunki kaupungilta me yhdistämme voimamme ja saavutamme tämän, Barry vakuutti.

Kymmeniä miljoonia petonisäkkäitä

Eläinjahdin tarkoituksena on suojella saarten ainutlaatuisia lintuja. Uuden-Seelannin lajistoon ei kuulunut petonisäkkäitä ennen ihmisten tuloa.

Saarilla kehittyi monia kotoperäisiä lintulajeja. Monet niistä, kuten Uuden-Seelannin kansallislinnut kiivit, eivät osaa lentää.

Rotat ovat tulleet Uuteen-Seelantiin laivojen mukana. Kettukusut taas tuotiin turkiseläimiksi ja kärpät tuhoamaan kaneja.

Petonisäkkäät ovat syöneet lintuja ja niiden munia sekä tuhonneet niiden elinympäristöjä. Yli 40 lintulajia on kuollut sukupuuttoon.

Petonisäkkäitä elää nykyään moninkertainen määrä ihmisiin verrattuna. Esimerkiksi opossumeja eli vuonna 2008 noin 30 miljoonaa.

Ohjelmaa verrattu Apollo-kuulentoihin

Rottia ja muita tuhoeläimiä on jo saatu hävitettyä sadoilta Uuden-Seelannin pienemmiltä saarilta. Maan kaksi pääsaarta ovat kuitenkin yhteispinta-alaltaan suurempia kuin Britannia.

Tunnettu uusiseelantilainen tiedemies Paul Callaghan innosti maanmiehiään kaikkien rottien ja muiden tuhoeläinten hävittämiseen laajalle levinneessä puheessaan viisi vuotta sitten.

Hänen mukaansa Uuden-Seelannin linnut ansaitsevat suojelua, sillä ne ovat yhtä ainutlaatuisia kuin Britannian Stonehenge ja Kiinan muuri. Callaghan kutsui tehtävää Uuden Seelannin omaksi Apollo-kuulento-ohjelmaksi.

Maksaisi miljardeja

Kymmenien miljoonien nisäkäspetojen hävittämistä pidetään erittäin vaikeana ja kalliina. Sen uskotaan maksavan useita miljardeja euroja.

Uuden-Seelannin edellinen pääministeri John Key teki tuhoeläinten hävittämisestä virallisen politiikan viime vuonna. Toistaiseksi hallitus on myöntänyt hankkeelle vain muutamia kymmeniä miljoonia euroja.

Hallitus toivoo yksityisten lahjoittajien ja paikallistason viranomaisten huolehtivan rahoituksesta. Kunnianhimoinen ohjelma on nostanut myös kritiikkiä.

Lähde: Uusi-Seelanti aikoo tappaa kaikki rotat, kärpät ja kettukusut | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.