Peipposet karkottaa punkit kemiallisesti, käyttämällä pesässä tupakantumpeja

Meksikolaisen yliopiston tutkijat ovat nimittäin havainneet, että kun punkkien määrä paikallisten peipposten ympäristössä ja erityisesti pesissä lisääntyy, ne käyttävät pesiensä rakennusmateriaalina enemmän tupakantumppeja.

Peipposet käyttävät kuitumaisia tumppeja pesän rakennusmateriaalina normaalistikin, mutta punkkien määrän kasvaessa ne lisäävät tumppien määrää jopa 40 prosentilla, tutkimuksesta selviää.

Lintujen käytöstä tutkittiin lisäämällä sekä eläviä että kuolleita punkkeja peipposten pesämateriaalien joukkoon. Vertailuryhmä jäi punkkeja vaille. Erityisesti elävien punkkien läsnäolo sai peipposet lisäämään tumppien käyttämistä.

Punkeilla on samanlaisia haitallisia vaikutuksia linnuille kuin ihmisillekin, joten peippisten käytös on sikäli ymmärrettävää.

Tutkimuksessa ei oteta kantaa, miten tupakantumppien käyttäminen pesissä vaikuttaa punkkien määrään vai vaikuttaako se lainkaan, mutta oletettavaa on, että käytöksellä on vaikutusta loisten määrään – muuten lintu ei tällaista käytöstä olisi oppinut.

Äkkiseltään voisi olettaa, että linnut ovat havainneet esimerkiksi tumppien nikotiinijäämien karsivan punkkipopulaatiota.

Selvitettäväksi jää myös se, onko tumppien käyttämisellä haitallisia vaikutuksia itse linnuille.

Tutkimus julkaistiin Journal of Avian Biology -tiedejulkaisussa.

Wikipedia: Nikotiinia on aikaisemmin käytetty lähinnä kasvihuoneissa hyönteismyrkkynä.

Lähde: Tupakka pitää peipposen terveenä – lintu karkottaa punkit rakentamalla pesänsä tupakantumpeista – Tekniikanmaailma.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.