Punkkien sylki voikin estää sydänlihastulehduksen

Punkin puremaa ei välttämättä huomaa heti. Punkit voivat elostella ihmisessä ja eläimissä montakin päivää ennen kuin kipua tai tulehdusta alkaa esiintyä.

Tutkijat uskovat tämän johtuvan syljen salpaajista, jotka estävät tulehduksen neutraloimalla isäntäkohteen kemikaaleja, joita kutsutaan kemokiineiksi.

Oxfordin yliopiston tutkijat arvioivat punkkien syljen olevan uusien potentiaalisten lääkkeiden kultakaivos, kertoo BBC.

Solunetin mukaan kemokiinit säätelevät erilaisia immuunijärjestelmän vasteita.

Tieto neutraloimisesta on tärkeä, koska sitä voidaan soveltaa sydänlihastulehdukseen eli myokardiittiin. Sydänlihatulehduksessa kemokiinit vapautuvat sydämessä ja aiheuttavat tulehduksen sydänlihakseen.

Myokardiitti on vakava sairaus, jota on yleensä vaikea havaita. Oireileva potilas on kuitenkin vietävä heti sairaalahoitoon.

Tutkimuksessa löydettiin tiettyä proteiinia punkin syljestä, joka näyttäisi estävän tiettyjen sydänongelmia aiheuttavien kemokiinien vaikutuksia.

Tutkijat uskovat, että punkin strategiaa toimia tulehdusta estävästi voitaisiin hyödyntää sydänlihatulehduksen hoidon suunnittelussa.

Lisäksi tutkijat pitävät potentiaalisena käyttää ainetta muiden tulehdusperäisten tautien, kuten  sydänkohtauksen, aivohalvauksen tai haima- ja niveltulehdusten lääkitsemiseen.

Punkin syljen käyttämiseen lääkkeenä on kuitenkin vielä pitkä matka, mutta se vaikuttaa uudelta, jännittävältä tutkimusalalta.

Lähde: Punkkien sylki voikin olla kultakaivos – saattaa estää vakavan sairauden – T&T

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.