Poliisi antoi ohjeet karhun karkottamiseen: Ammu ilmaan tai hakkaa kovaa kattilan kansia

Lieksalaiselle Jouko Oinoselle ei herunut suurriistavirka-apua karhun toiseen pihakäyntiin.

”Kehotettiin ampumaan ilmaan, jos omistaa aseen. Mutta kun minulla ei ole asetta niin käskettiin paukuttamaan kattilan kansia.

En siinä tilanteessa älynnyt kysyä, että onko väliä käytänkö emalisia vai alumiinisia kansia”, kertoo lieksalainen Jouko Oinonen neuvoista, joita poliisi antoi karhun karkottamiseksi.

Suurriistavirka-apu (srva) oli poliisin virka-apupyynnöstä jo kerran karkottanut Oinosen pihasta karhun noin seitsemän kilometrin päähän.

Karhu palasi ja Oinonen soitti hätäkeskukseen. Toistamiseen apua ei sitten herunut.

”Soitin ensin srva-yhteyshenkilölle ja kerroin karhun palanneen. Pihapiirissä näkynyt karhu oli samankokoinen ja väritykseltään samanlainen kuin aiemmin karkotettu.”

Oinonen soitti hätäkeskukseen ja myöntää hämmästyneensä. Hälytyskeskuksen välityksellä poliisi ohjeisti Oinosta karkottamaan karhua itse.

Suurriistan karkottamiseen ryhdytään ainoastaan poliisin virka-apupyynnöstä.

”Siitä olohuoneen ikkunasta karhua on päässyt katselemaan, 20–25 metrin päässä talosta”, Oinonen kuvailee.

Karhujen pyöriminen pihapiirissä ja pihapiiriä ympäröivillä pelloilla on Oinoselle joka keväinen riesa. Tänä keväänä ainakin kolmesta eri karhusta on tehty näköhavaintoja, pahimmillaan kaksi kerrallaan.

Karhuja houkuttelee todennäköisesti ainakin nuoret voikukan versot, joita löytyy pihapiiriä ympäröiviltä pelloilta. Voikukat ovat karhun herkkua, kun metsistä ei vielä löydy juuri muuta syötävää.

Oinonen peräänkuuluttaa asuinpaikasta riippumatonta tasapuolisuutta, kun puhutaan suurpetojen sietokynnyksestä.

”Etelän asutuskeskuksessa riittää, kun tehdään yksi näköhavainto karhusta. Vaaratiedote alkaa pyöriä televisiossa ja poliisi sekä suurriistavirka-apu hälytetään paikalle.

Ei se tunnu tasapuoliselta kohtelulta, kun täällä ei tahdo saada karkotusapua edes karhujen toistuviin pihavierailuihin.”

Itä-Suomen poliisin yli­komisario ja eräyhdyshenkilö Harri-Pekka Pohjolainen kertoo, että Itä-Suomessa poliisille on tullut ilmoituksia karhuista touko–kesäkuun aikana päivittäin, etenkin Pohjois-Karjalasta.

Pohjolaisen mukaan Oinosen saamat ohjeet ilmaan ampumisesta ja kattilan kansien paukuttamisesta kuulostavat aivan normaaleilta käytännöiltä.

”Jos suurpeto ei uhkaa kenenkään henkeä tai terveyttä, on ilmaan ampuminen aivan suotava keino yrittää karkottaa karhu siinä missä kovaääninen kattilan kansien paukutus.”

Lähde: Poliisi antoi ohjeet karhun karkottamiseen: Ammu ilmaan tai hakkaa kovaa kattilan kansia – Maaseudun Tulevaisuus

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.