Tuulihaukanpöntön teko-ohjeet

Haukka on useimmilla eurooppalaisilla kielillä sama sana: haukka, havukka, hawk, höök, habicht. Nimi kuvaa linnun hyökkäyksen viuhahtavaa onomatopetiikkaa sekä ruokailevan linnun avoinna olevaa kitaa.

Tuulihaukka saattaa parhaana päivänä kantaa poikasilleen 15 myyrää tai enemmänkin. Mutta kelpaa linnulle samalla tavoin sisiliskot, pikkulinnut ja linnunpojat.

Tuulihaukan tapauksessa lintu näkee myyrien ja muiden jyrsijöiden pissasta erottuvien ultraviolettisäteiden perusteella paikat, joissa näitä eläimiä oleskelee.

Ylhäältä ilmasta katsoen pienikin liike erottuu.

Luulisi että sama tuulihaukkapariskunta käyttäisi vuodesta toiseen samaa pesälaatikkoa. Tutkijat sanovat, että näin ei ole.

Tuulihaukka

Tuulihaukka

Tuulihaukan pönttö on avonaisempi kuin pikkulintujen ja sen paras paikka on avaran peltoaukean laidalla sijaitseva ladon seinä.

Monet pöntöissä pesivät lajit eivät tuo pönttöön pesäaineksia itse (pöllöt, vesilinnut, tuulihaukka, uuttukyyhky ja tervapääsky).

Näille lajeille on pönttöihin lisättävä sahanpurua, kuivaa sammalta tai turvetta, lahopuuta tms. pehmikettä niin paljon, ettei pesäsyvennystä kuoputtava emo raavi pohjaa näkyviin. Paljaalla pohjalla makaavat munat voivat jäätyä.

Harmaasiepon ja tuulihaukan pöntössä on puoliavoin etuseinä.

Tuulihaukan pesintä

Tuulihaukka pesii pelloilla, latojen päädyissä olevissa pesäpöntöissä.
Pönttöjä voi ripustaa myös isojen hakkuuaukkojen reunoille.
Pöntöt tulisi ripustaa mahdollisimman korkealle, isot ladot ovat hyviä ripustuspaikkoja (kysy omistajan lupa).

Pesäpöntön mitat 30 x 30 x 30 cm, jossa lentoaukko 15 x 30 cm.

Pönttöjen sijoittamisessa on otettava huomioon, että pesä-pönttöä ei panna seinälle, johon helottaa keskipäivän aurinko vaan mieluiten aamu- tai ilta-auringon seinille.

Tuulihaukan pönttöjä voi sijoittaa noin kilometrin välein.
Vuosina, jolloin myyriä on paljon, hiiripöllö voi pesiä tuulihaukan pöntöissä varsinkin hakkuuaukkojen reunoilla. Myös tuulihaukan pönttöihin tulee muistaa laittaa pehmusteita.

Pöntön sijoituspaikka: pelto- ja hakkuuaukeat – kilometrin välein.

Pöntön ripustuskorkeus: 4-6 metriä (mahdollisimman korkealle).

Tuulihaukoille Pesäpönttöjä-projekti

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.