Tutkimus: Monet laumoissa elävät nisäkkäät tappavat oman lajinsa poikasia

Tutkijan mukaan poikasten tappamista esiintyy noin neljäsosalla nisäkäslajeista. Aikuiset karhupaviaaniurokset saattavat tappaa jopa puolet laumojensa vastasyntyneistä.

Monilla laumoissa elävillä nisäkkäillä on tavallista, että aikuiset urokset tappavat omaan lajiinsa kuuluvia poikasia.

Asia selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yhteensä 260 nisäkäslajin käytöstä.Muilla eläimillä poikasten tappamista esiintyy hyvin harvoin.

Tutkijat etsivät käyttäytymismalleja, jotka selittäisivät, miksi se on yleistä monilla nisäkäslajeilla. Huchardin mukaan urosnisäkkäät tappavat muiden siittämiä poikasia, jotta pääsisivät parittelemaan niiden emojen kanssa. Hän arvioi, että noin neljäsosa nisäkäslajeista tappaa poikasiaan.

Poikasten tappamista ei havaittu nisäkkäillä, jotka lisääntyvät kausittain. Näiden lajien urokset eivät hyötyisi siitä, sillä ne joutuisivat joka tapauksessa odottamaan seuraavaa lisääntymiskautta päästäkseen parittelemaan.

Myös yksiavioisilla nisäkäslajeilla vastasyntyneiden tappaminen on harvinaista. Tutkimuksessa selvisi, että poikasten tappamista esiintyy esimerkiksi leijonilla, karhuilla, virtahevoilla, hevosilla ja oravilla sekä useilla kädellisillä, kuten simpansseilla, gorilloilla ja paviaaneilla.

Osa kädellisistä ei kuitenkaan tapa poikasiaan. Niihin kuuluvat muun muassa orangit, bonobot ja hiirimakit.

Tutkimus: Monet laumoissa elävät nisäkkäät tappavat oman lajinsa poikasia | Yle Uutiset | yle.fi.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.