Istutettavien lohien, järvilohien ja taimenten rasvaevän leikkaaminen tuli pakolliseksi vuoden alusta – monissa kohteissa rasvaevälliset saaliit on vapautettava

Istutettavien lohien, järvilohien ja taimenten rasvaevän leikkaaminen tuli pakolliseksi vuoden 2017 alusta. Eväleikkaus koskee vähintään vuoden ikäisenä istutettavia kaloja.

Määräys on säädetty valtioneuvoston asetukseen kalastuksesta.

 

Suomessa istutetaan heikentyneen luonnontuotannon takia vuosittain miljoonia lohikalojen poikasia.

Luonnonkantojen heikkoon lisääntymistulokseen syitä ovat muun muassa vesivoimarakentamisen ja maa- ja metsätalouden vaikutuksista vähentyneet lisääntymis- ja poikasalueet virtavesissä, joita nämä lajit käyttävät kutupaikkoinaan.

Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön mukaan useiden taantuneiden lohikalojen kalastus on myös liian voimakasta syönnösalueilla järvissä tai meressä.

Rasvaeväleikkauksen avulla pystytään jatkossa erottamaan luonnossa syntyneet lohet ja taimenet istutuskaloista. Useimmat lohi-, järvitaimen- ja meritaimenkannat ovat Suomessa uhanalaisia tai vaarantuneita.

Rasvaevällisten yksilöiden vapauttaminen pyynnin yhteydessä on monissa kalastuskohteissa jo pakollista. Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö muistuttaa, että vastuullinen kalastaja noudattaa uhanalaisten lajien pyynnissä oma-aloitteisesti säädöksiä tiukempaa linjaa.

Heikoimpien kalakantojen osalta on luonnontuotannon elpymiselle tärkeää vapauttaa myös rasvaeväleikatut istutuskalat, kun istutukset on tehty kalakantojen lisääntymisen vahvistamiseksi.

Vuonna 2017 istutettavat kalat kasvavat lisääntymis- ja pyyntikokoisiksi lajista, istutuskoosta ja -alueesta riippuen seuraavien kahdesta neljään vuoden aikana.

Nahkamainen lipare

Rasvaevä on lohikaloille tunnusomainen pyrstön varren selkäpuolella sijaitseva nahkamainen ja malliltaan hieman kynttä muistuttava lipare.

Eväleikatun kalan erottaa leikkaamattomasta evän paikalla olevasta sileästä ja matalasta kohoumasta. Leikkaamattomalla kalalla rasvaevä näkyy selvästi.

Lähde: Istutettavien lohien, järvilohien ja taimenten rasvaevän leikkaaminen tuli pakolliseksi vuoden alusta – monissa kohteissa rasvaevälliset saaliit on vapautettava – Lapin Kansa

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.