Uusi tutkimus paljastaa – näin hyttynen löytää ja valitsee uhrinsa

Uuden tutkimuksen mukaan hyttyset etsivät ja löytävät uhrinsa kolmen vaiheen kautta. Tutkimuksesta kertoo BBC.

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että lämpö ja hyttysen näkö vaikuttavat siihen, kenet ne valitsevat uhrikseen. Uusi tutkimus kuitenkin on paljastanut, että uhrin valinta tapahtuu kolmen vaiheen kautta.

Testissä hyttysten reaktiota kokeiltiin hiilidioksidihenkäykseen, mustaan läikkään muuten vaaleassa ympäristössä sekä lämmitettyyn, muuten näkymättömään lasiin.

Tiedejulkaisu Current Biologyssa julkaistun tutkimuksen mukaan ensimmäisessä vaiheessa hyttyset käyttävän hajuaistiaan.

Erityisesti ne haistavat hengityksestä peräisin olevan hiilidioksidin. Hyttyset pystyvät haistamaan hiilidioksidin yli 50 metrin päästä.

Joidenkin tutkimusten mukaan myös ihmisen geneettinen ominaistuoksu voi vaikuttaa siihen, kenet hyttynen valikoi uhrikseen.

Seuraavassa vaiheessa hyttyset suunnistavat kohteeseensa näköaistinsa perusteella. Ne kykenevät näkemään kohteensa enimmillään 15 metrin päässä. Hyttysiä vaikuttaisi kiinnostavan erityisesti muusta ympäristöstä esimerkiksi tummana erottuva kohde.

– Ne kiinnittävät huomiota visuaalisiin ärsykkeisiin vain, jos ne ovat ennen sitä havainneet tuoksun, joka kertoo kohteen olevan lähellä. Tämän vuoksi ne eivät tuhlaa aikaansa virheellisiin kohteisiin, kuten kiviin tai kasveihin, tohtori Michael Dickinson kertoo BBC:lle.

Viimeisessä vaiheessa hyttysen suunnistavat kohteensa luo ruumiinlämmön perusteella. Tällöin ne ovat potentiaalisesta kohteestaan noin metrin päässä. Jos pystyt vangitsemaan kaiken hengittämäsi hiilidioksidin, hyttynen löytää sinut epätodennäköisemmin. Mutta jos olet ihmisjoukossa, jossa joku muu ei ota tätä asiaa huomioon, hyttynen saattaa silti löytää sinut ennen kaveriasi

Uusi tutkimus paljastaa – näin hyttynen löytää ja valitsee uhrinsa – Kotimaa – Ilta-Sanomat.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.