Tutkimus: Maanviljelijät loivat vahingossa valtavan hiilinielun – Nyt sen peittää hiekka

Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset ovat maanviljelyksen alkuajoista lähtien saaneet huomaamattaan aikaan valtavia hiilinieluja, joita on mahdollisesti eri puolilla maailmaa aavikoiden alla. Yksi tällainen hiilivarasto on löydetty Kiinasta Tarimin altaan aavikon alta, New Scientist kertoo.

Tutkimuksen mukaan hiilen kulkeutumisnopeus pohjaveteen on yli 12-kertaistunut kuluneiden 8000 vuoden aikana. Hiilen kulkeutumisessa tapahtui selvä hyppäys 2000 vuotta sitten, kun Silkkitie otettiin käyttöön ja ihmistoiminta Tarimin altaan alueella lisääntyi.

Aiemmin aavikkohiekan on havaittu voivan varastoida hiiltä. Se ei kuitenkaan todennäköisesti ole peräisin samasta prosessista kuin veteen varastoitunut.

Hiilen varastoituminen veteen alkoi ilmeisesti, kun ihmiset alkoivat käyttää hiekkaisia alueita viljelysmaina.Tavallisesti hiilidioksidi pakenisi maaperästä ilmaan.

Kuivilla alueilla viljeltäessä joudutaan kuitenkin käyttämään erittäin paljon kasteluvettä, jottei maaperästä tule liian suolaista voimakkaan haihdunnan ollessa käynnissä.Niin kauan kuin akviferit pysyvät suljettuina järjestelminä, myös liuennut hiilidioksidi pysyy maan alla. Tätä mekanismia on tutkittu paljon jo aiemmin.

Tutkimus: Maanviljelijät loivat vahingossa valtavan hiilinielun – Nyt sen peittää hiekka – T&T.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.