Tutkimus: Ihmisiltä se ei aina onnistu – mutta simpanssit ovat sen oppineet

Johtavat simpanssit huolehtivat usein siitä, että myös heikot yksilöt selviävät tien ylityksestä.

Ihmisiltä se ei aina onnistu, mutta ugandalaiset simpanssit ovat sen oppineet: tietä ylitettäessä on ensin katsottava oikealle ja vasemmalle.

Tutkimuksessa seurattiin simpansseja, jotka ylittivät vilkasta tietä Sebitolissa Kibalen luonnonpuistossa. Yhteensä yli 120 simpanssia ylitti 20 eri tapauksessa tien, jolla ajoi keskimäärin yli 90 autoa tunnissa. Nopeimmillaan autot ajoivat sadan kilometrin tuntivauhtia

 

Simpanssit ovat erityisen varovaisia, kun ne lähtevät ylittämään tietä. Niistä 92 prosenttia katsoi sekä oikealle että vasemmalle ennen ylitystä. Lisäksi 57 prosenttia niistä juoksi tien poikki. Toisin sanoen ne tiesivät, että nopeus on valttia, tulkitsivat tutkijat.

Tyypillistä oli, että alfaurokset johtivat laumaa. Näin kävi 83 prosentissa tapauksista. Esimerkiksi puissa tehdyillä tutkimusretkillä vain noin puolessa alfaurokset olivat johdossa.

Monasti johtavat simpanssit huolehtivat myös siitä, että muita heikommat yksilötkin selviävät tien ylityksestä. Lähes yhdeksän kymmenestä terveestä yksilöstä katsoi taakseen tai pysähtyi, kun poikanen tai loukkaantunut yksilö jäi taakse.

Tutkimus: Simpanssit katsovat molempiin suuntiin, kun ne ylittävät tien | Yle Uutiset | yle.fi.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.