Tutkimus: Öljy­onnettomuudet vaikuttavat kalakantoihin vuosien viiveellä – kärsivät synnynnäisestä sydänviasta

Raakaöljylle sikiövaiheessa altistuneet kalat kärsivät rakenteellisista sydänongelmista, osoittaa tuore tutkimus.

NOAA-tutkimuslaitoksen tutkimuksessa haluttiin selvittää, miksi kalakannat usein romahtavat vasta vuosia öljyonnettomuuden jälkeen. Esimerkiksi silli- ja lohikannat kokivat notkahduksen vasta neljä vuotta Exxon Valdez -tankkerin onnettomuuden jälkeen Alaskassa.

Koska tutkijat eivät ole kyenneet selittämään yhteyttä, jotkut ovat väittäneet, ettei öljyonnettomuudella ja kalakantojen äkillisellä vähenemisellä mitään yhteyttä olisikaan.

Tuore tutkimus kuitenkin paljastaa, miten yhteys syntyy.

Siinä tutkijat altistivat sillin ja lohen sikiövaiheita hyvin matalille pitoisuuksille raakaöljyä ja siirsivät ne sitten puhtaaseen veteen kasvatettavaksi 78 kuukaudeksi. Kalat kehittyivät päällepäin täysin normaaleiksi mutta lähempi tarkastelu paljasti, että ne kärsivät synnynnäisestä sydänviasta.

Koska sydän pumppasi verta tehottomasti, kalat kasvoivat hitaammin. Ne myös uivat hitaammin ja väsyivät nopeammin.

Tehoton uiminen on voinut lisätä kalojen kuolleisuutta vaikuttamalla ravinnonsaantiin, pedoilta suojautumiseen ja vaelluskykyyn. Jos suuri osa kaloista ei selviä sukukypsään ikään, se näkyy kalakannoissa.

Tutkijoiden mukaan löytö ei vielä aukottomasti todista, että kalakantojen romahdus johtui öljyonnettomuudesta, mutta se viittaa vahvasti siihen. Sillit ja lohet, jotka olivat sikiövaiheessa öljyonnettomuuden tapahtuessa, olisivat tulleet sukukypsiksi neljän vuoden kuluttua.

Tutkijat analysoivat myös merivedestä öljyonnettomuuden jälkeen otettuja näytteitä. Tuolloin raakaöljyn pitoisuus merivedessä oli niin vähäinen, ettei sen uskottu vaikuttavan millään tavalla kalakantoihin.

Tuoreen tutkimuksen valossa totuus näyttää kuitenkin toisenlaiselta. Kaikissa näytteissä raakaöljyn pitoisuus oli suurempi kuin mitä tutkijat käyttivät omassa kokeessaan. Öljyonnettomuuden jälkeiset pitoisuudet olisivat siis hyvinkin voineet aiheuttaa kaloille sydänongelmia.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Lähde: Tutkimus: Öljy­onnettomuudet vaikuttavat kalakantoihin vuosien viiveellä – Öljyturmat – Tiede – Helsingin Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.