Robin Hood ampuu pitkäjousella – Osoittaako nuoli syksyllä valkohäntäpeuraan?

Monista tarinoista tutun seikkailijan, Robin Hoodin, käyttämä ase on jousista perinteisin, pitkäjousi. Siitä käytetään myös nimeä vaistojousi, koska nuoli laukaistaan ilman tähtäintä.

Pitkäjousen lisäksi jousimetsästyksessä käytetään myös vastakurvijousta. Se muistuttaa pitkäjousta, mutta sen lavat ovat kaarevat.

Taljajousi puolestaan on metsästyksessä käytettävistä jousista mutkikkain virittää. Usein taljajousessa käytetään muun muassa erillistä nuolihyllyä, jännetähtäintä ja laukaisulaitetta.

Varsijousi eli jalkajousi on metsästyksessä kielletty.

Jousiaseiden nuolet varustetaan joko harjoitus- tai metsästyskärjellä. Jonatan Kokkonen suosittelee tarkistamaan nykyään usein käytettävät hiilikuitunuolet hyvin.

Jos nuolta kevyesti taivutellessa kuulee pientäkin ritinää, kannattaa nuoli katkaista.

Pari vuotta sitten yhdellä kaverilla katkesi nuoli laukaistessa ja meni kädestä läpi. Nuolien kanssa kannattaa olla hirveän tarkkana.

Jousen hankitaan ei tarvita erillistä lupaa, mutta jousimetsästäjällä täytyy olla suoritettuna metsästäjäntutkinto.

Metsästäjän on myös huolehdittava riistanhoitomaksusta ja luvasta metsästää alueella.

Moni harjoittelee kotipihallaan

Kokkosen mukaan Kainuussa on paljon jousimetsästäjiä, mutta lajia harrastetaan itsenäisesti. Moni harjoittelee kotipihallaan.

Kajaanin Vimpelissä on rata, mutta sen taulut eivät kestä metsästysjousen nuolia.

Yksi kävi ampumassa 61-paunaisella jousella ja nuolet upposivat sulkia myöten. Taulut ovat liian löysiä, harmittelee Kokkonen.

Kokkonen toivoo, että Kainuuseen saataisiin 3D-rata eli metsäalue, jossa ammuttaisiin kolmiulotteisia eläinfiguureja. Kilpailuissakin menestyneen Kokkosen mukaan se olisi parasta matka-arvioinnin harjoittelua.

Kainuun jousimetsästäjät ry virittelee nyt toimintaansa uudelleen käyntiin.

Nyt jäseniä on parikymmentä. Yhdistyksen puheenjohtaja Jonatan Kokkosen mielestä lajista saa enemmän irti porukassa, kun kaverin puolesta iloitaan ja onnitellaan ja tehdään yhdessä.

Lähde: Jousimetsästäjälle jännitys on saalista tärkeämpää – Osoittaako nuoli syksyllä valkohäntäpeuraan? | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.