Kuhan kutuaika – toukokuun puolivälin ja kesäkuun lopun välille

Kuhan kutu ajoittuu toukokuun puolivälin ja kesäkuun lopun välille. Paikallisesti kuhan kuteminen voi osua erikoisen täsmällisesti aina samoille viikoille – vuodesta toiseen.

Tyypillinen kutualue on sisälahden keskellä oleva karikko, joka nousee 2-3 m asti, toisinaan aivan pintaankin. Kuhat voivat kutea myös matalissa virtaavissa salmissa myös.

Vapakalastajat saavat kuhia koko kutuajan

Toisin kuin hauella, kuhalla säilyy ottihalukkuus koko kutuajan. Se tekeekin kalastuksesta monesti helppoa, sillä kalat ovat kokoontuneet pienille alueille, joista ne tavoittaa helposti. Osa kalastusalueista on rauhoittanut tunnetut kutualueet.

Koiraskuhat saavuttavat sukukypsyyden noin 4 v ikäisinä, jolloin ne ovat noin 35-40 cm pituisia. Naaraat tulevat sukukypsiksi hieman myöhemmin 5-6 v ikäisinä ja 40-50 cm pituisina.

On todettu, että naaras voi laskea jopa yli miljoona mätimunaa hedelmöitettäväksi.

Kututapahtuma on varsin erikoinen – koiraskuha jää vartioimaan hedelmöitettyjä mätimunia. Se on ikään kuin ”pesänvartija”, joka puolustaa vihollisilta kutualuetta. Tällöin kalastajan viehe on erityisen tehokas, jos se osuu lähelle puolustavaa koirasta. Kuha käy raivolla kiinni vieheeseen.

Lähde: Kuhan kutuaika | Kalastus.com

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.