Fårfarmare i Närpes lättad – vargstängslet på plats

Fårfarmaren Anders Norrback i Övermark kan äntligen dra en lättnadens suck. Nu börjar vargstängslet, som ska hålla rovdjuren borta, vara på plats.

Det var den 18 juli förra året som Norrback hittade ett flertal ihjälrivna får på sina ägor. En varg hade tagit sig in, trots elstängsel och kalasat på de hjälplösa fåren.

Det var nog en av de tyngsta dagarna här på vår gård. Vår viktigaste uppgift som djurägare är att skydda djuren och det var ett misslyckande, konstaterar Norrback.

Allt som allt dog elva tackor i vargattacken och Norrback ansökte och beviljades vargstängsel kort därefter från Finlands viltcentral. Men leveransen drog ut på tiden och först nu ett år senare har han kunnat lägga upp stängslet.

Det känns nog jätteskönt. Ända sedan vargattacken i fjol har det varit obekvämt när våra djur har varit ute och det har varit en oro.

Det finns inget idiotsäkert system men åtminstone kommer jag att känna mig trygg med det här systemet.

Grävmaskin slår ner pålar i marken.
Grävmaskin slår ner pålarna. Bild: Yle/Juho Karlsson

840 stolpar läggs ut

På måndag påbörjades arbetet med att trycka ner pålarna i marken. Till sin hjälp har Norrback en lokal entreprenör med grävmaskin som gör det enklare att trycka ner pålarna in i marken.

Samtidigt jämnar vi ut marken och gör ett jämnt underlag så att vi inte får några luckor där vargen eller andra rovdjur kan krypa under. En av de svagaste punkterna i ett vargstängsel är just ojämnheter i marken.

Allt som allt ska 840 pålar tryckas ner i marken på en 4,2 kilometer lång sträcka. Sedan ska ännu elslingor dras mellan stolparna. På onsdagskväll förväntar sig Norrback att djuren kan flytta in i hagen.

Det nya vargstängslet är betydligt stabilare än det gamla elstängslet som i stort endast skulle hålla fåren inne i hagen och inte ens det lyckades alltid.

Det har varit ett skämt ibland att Norrbacks fåren är på rymmen. Det var ju inte gjort att hålla mot varg. Det var nog ett elförande nät, men ganska enkel konstruktion.

Vi kommer ännu att använda de näten i fållorna för att dela in djuren i grupper. Men ytterom alla beteshagar har vi nu ett stabilt stängsel.

Vill ha en saklig debatt om vargen

Även om Norrback känner sig betydligt tryggare med ett vargstängsel, så ser han inte stängslet som en lösning till vargproblemet. Det vill säga problemet med att som han ser det vargen allt mer börjar röra sig bland folk.

Den här rovdjurspolitiken måste vi börja diskutera på en annan bog. Jag skulle vilja se en ickepolariserad diskussion där vi sakligt och lugnt kan ta fram lite fakta.

Vi som lever av och tillsammans med naturen vill ju hävda att vi har en mer genuin syn på hur naturen fungerar än de som besöker den ibland.

Det betyder inte att vi har rätt, men det blir olika syn på hur naturen fungerar.

Lähde: Fårfarmare i Närpes lättad – vargstängslet på plats | Österbotten | svenska.yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.