Emokarhu hakee alkukesällä asutuksesta ”ihmiskilpeä” pentujen suojaksi – ihmiskohtaaminen jää silti yleensä vain karhun tietoon

Pihapiiriin asti uskaltautuva karhu on yleensä nuori ja ruuan perässä.

Emokarhut hakevat alkukeästä ”ihmiskilpiä” pennuille

Karhun kiima-aika alkaa toukokuun loppupuolella, ja päättyy juhannuksen aikoihin. Näihin aikoihin naaraskarhut, joilla on pentuja, hakeutuvat asutuksen lähelle suojatakseen pentuja vierailta uroksilta, osoittaa viime vuonna Ruotsissa julkaistu tutkimus.

–Emot käyttävät niin sanotusti ihmiskilpiä, Kojola kuvailee.

Vieraat aikuiset urokset pyrkivät tappamaan pentuja saattaakseen naaraan uudelleen kiimaan. Urokset eivät kuitenkaan uskaltaudu lähelle ihmisasutusta. Miellyttävää se ei ole emollekaan, mutta sen motivaatio suojata pentuja on kova.

–Myös emokarhu pentuineen pyrkii väistämään lähikontaktia ihmisen kanssa. Se lähtee kyllä sivummalle, jos vaan ajoissa kuulee ihmisen, Kojola vakuuttaa.

Yleensä karhu huomaa ihmisen paljon aiemmin kuin ihminen sen. Jos tuuli vie hajut toisaalle ja ihminen liikkuu hiljaa, voi karhukin silti joutua yllätetyksi.

–Jos on merkkejä siitä, että karhu tai etenkin karhunaaras pentuineen liikkuu lähellä, kannattaa tehdä itsensä tiettäväksi, Kojola kehottaakin.

Haavoittaa vuosittain

Muut ihmisasutuksen lähelle hakeutuvat karhut ovat yleensä nuoria, useimmiten 1–2-vuotiaita. Ne voivat olla vielä hieman naiiveja ja kokemattomia, eivätkä välttämättä arastele ihmistä niin kuin vanhemmat – varsinkin jos ruuan tarve on kova.

–Vanhempia karhuja tulee vähemmän asutuksen lähelle senkin takia, että luottavaiset karhut tulevat helpommin metsästetyksi, Kojola huomauttaa.

Viimeisen 20 vuoden aikana Suomessa on sattunut parisenkymmentä tapausta, joissa ihminen on saanut fyysisiä vammoja kohtaamisessa karhun kanssa. Noin puolet näistä on sattunut metsästyksen yhteydessä.

Pentujaan puolustanut naaraskarhu on toiseksi yleisin tapauslaji.

Viimeisen sadan vuoden aikana karhu on tappanut Suomessa vain kerran, kun vuonna 1998 ruokolahtelainen lenkkeilijä joutui emokarhun ja tämän yksivuotiaan pennun väliin.

Karhukanta kasvoi taas

Karhukanta on Suomessa yli kaksinkertaistunut vuosituhannen vaihteen noin 800 – 900 karhusta pariin tuhanteen. Kasvua tapahtui erityisesti vuosina 2005 – 2010, jonka jälkeen kantaa on rajoitettu metsästämällä.

Tänä vuonna kanta on taas kasvanut viime vuodesta 200 – 300 yksilöllä 1 980 – 2 100:aan. Kanta-arvio perustuu viime vuoden pentuehavaintoihin.

Näköhavainnot karhuista ovat lisääntyneet sitä mukaa, kun kanta on runsastunut. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojolan mukaan karhujen käytöksessä ei kuitenkaan ole havaittu muutosta, joka havaintoja lisäisi.

Viime vuonna Suomessa tehtiin 2682 näköhavaintoa karhusta, mikä on yli kaksinkertainen määrä vuoteen 2000 verrattuna, jolloin karhuja nähtiin 1290 kertaa.

Lähde: Emokarhu hakee alkukesällä asutuksesta ”ihmiskilpeä” pentujen suojaksi – ihmiskohtaaminen jää silti yleensä vain karhun tietoon – Aamulehti

Advertisements
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s