Tutkimus: Tšernobylistä tulikin villieläinten paratiisi

Tšernobylin ydinvoimalan ympärillä on 4 200 neliökilometrin suojavyöhyke, jolta aikanaan evakuoitiin 116 000 ihmistä.

Aiemmissa tutkimuksissa villieläinten määrän on todettu vähentyneen alueella, mitä on pidetty merkkinä siitä, että radioaktiivinen säteily on ollut haitaksi villieläinkannoille.

Uudessa tutkimuksessa on hyödynnetty eläinlaskentojen tuloksia pitkältä ajalta.

Niiden pohjalta on havaittu, että hirvien, kauriiden ja villisikojen määrä kasvoi alueella jo heti onnettomuutta seuraavana vuonna.

Kannat kasvoivat koko onnettomuutta seuranneen vuosikymmenen, ja nyt ne ovat suhteessa samalla tasolla kuin läheisillä luonnonsuojelualueilla.

Susia Tšernobylissä ja sen lähialueilla on jopa seitsemän kertaa enemmän kuin vertailukohtana olleilla luonnonsuojelualueilla.

Nyt alueelle on uskaltautunut sellaisiakin eläimiä, jotka eivät siellä ennen onnettomuutta viihtyneet. Viime vuonna uutisoitiin, että Tšernobylin kulmilla oli nähty karhuja ensimmäistä kertaa sataan vuoteen.

Tutkijoiden mukaan ei kuitenkaan voi väittää, että säteily olisi yksittäisille eläinyksilöille hyväksi. Kokonaisille lajeille se kuitenkin vaikuttaisi olevan pienempi paha kuin ihmisasutus, metsästys ja metsätalous, joita alueella aiemmin harjoitettiin.

Havainnot Tšernobylin nisäkäskantojen kehityksestä auttavat ennakoimaan esimerkiksi Fukushiman ydinonnettomuuden seurauksia.

Tšernobylin eläinten määrää tarkastelleen tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Lähde: Tutkimus: Tšernobylistä tulikin villieläinten paratiisi – Ydinvoima – Tiede – Helsingin Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.