Sievissä karhunpentujen kiipeilyharjoitukset tallentuivat videolle

Keskipohjanmaalla on tehty tänä keväänä ainakin kolme havaintoa karhupentueesta, jossa emolla on paimennettavanaan kolme pentua.

Viime viikon torstaina lounasaikaan karhunpojat kiipeilivät Hillilän takamailla. Himankalaisen Veli-Matti Ojatalon ja hänen enonsa yhteinen riistakamera taltioi kiipeilyharjoitukset videolle.

Edellisenä päivänä saman kokoisesta pentueesta oli tehty havainto Kannuksessa.

Emokarhu oli kuulemma ollut vähällä jäädä auton alle Annanmäen ylityksessä, kertoo Ojatalo, joka on tähän mennessä onnistunut saamaan karhuista vain jälkihavaintoja.

Kolme pentua ei ole erityisen poikkeuksellista, vaikka useimmiten karhun talvipesään syntyy yksi tai kaksi pentua.

Ylivieskan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Tapio Visuri kuitenkin uskoo, että Asemakylällä nähty kolmen pennun karhupentue on lajissaan alueen ensimmäinen.

Hän on seurannut Alavieskan, Haapaveden, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan karhukannan kehitystä toista kymmentä vuotta.

Karhun tiedetään liikkuvan pitkiäkin matkoja, mutta Tapio Visuri ei usko, että naaras lähtisi pentujen kanssa 20 kilometriä kauemmaksi.

Se pitää pentujaan piilossa.

Alavieskan, Raution, Sievin Asemakylän ja Ylivieskan alueella on liikkeellä isoja uroksia. Täytyy vain toivoa, että naaras saa suojeltua niiltä pentunsa.

Karhujen kiima-aika alkaa toukokuussa ja jatkuu heinäkuulle. Sinä aikana urokset saattavat tappaa pentuja saadakseen emokarhut nopeammin uuteen kiimaan.

Lähde: Karhunpentujen kiipeilyharjoitukset tallentuivat videolle

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.