Lennokit: Drönare med urin räddar kid | Jakt & Jägare

I Danmark pågår försök att med hjälp av urin från lodjur skrämma bort rådjurskid från vallar som ska skördas. Drönare används för att urinbespruta fälten.

Det är ett stort problem för dem som ska skörda vall att rådjurskiden kan gömma sig ute i gräset. Flera olika försök görs för att skrämma bort djuren.

Till exempel går en del igenom sina fält innan skördemaskinerna startas.

Men med drönare behöver ingen gå ut och traska i fälten. Danmarks Jägarförbund har samarbete med forskare från Århus universitet har gjort ett försök på i ett hundra hektar stort område öster om Viborg på Jylland.

Sprider ut lodjursurin runt kidet

Tidigt på morgonen flyger en drönare med värmekänslig kamera över fälten och letar efter de kid som gömt sig.

Om ett rådurskid upptäcks återvänder drönaren och sprider ut urin från lodjur i en radie på 25 meter kring kidet.

Lukten från lodjursurinen ska varna geten att det finns fara. Om rådjurskidet inte själv flyttar sig ska geten locka kidet att få dia på annan plats.

De som jobbar med försöket har inte lyckats få tag på urin från nordiska lodjur, utan använder urin från amerikanska lodjur.

Metoden fungerar

Metoden har prövats vid 81 tillfällen och resultatet verkar lovande. Hur stor framgången är i faktiska tal framgår inte av pressmeddelandet från Jägarförbundet eftersom varje rådjur inte kan igenkännas individuellt.

Det undersöks istället om det förekommer djur inom zoner på 100, 200 respektive 300 meters avstånd från platsen där drönaren besprutat marken med lodjursurin.

Nu hoppas forskarna kunna identifiera vad det är i urinen som skrämmer rådjuren och därefter framställa detta ämne kemiskt.

De hoppas dessutom att drönarna vartefter ska bli billigare i inköp.

Lähde: Drönare med urin räddar kid

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.