Vild & Bortskämd – ett viltvårdsprojekt | Svensk Jakt

Projektet, som har sitt fokus i Skåne ska bidra till ökad förståelse för effekterna av viltutfodring med hjälp av filmer, utbildningsmaterial och sociala medier.

Med hjälp av filmer och utbildningsmaterial till jägarutbildningar och älgförvaltningsgrupper samt genom riktade budskap i sociala medier, vill man öka kunskapen om viltutfodring.

Projektet, som pågår fram till sommaren 2019 sträcker sig över hela Götaland och finansieras genom Landsbygdsprogrammet.

Organisationerna som deltar i Skåne är Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Högskolan i Halmstad, SLU Alnarp, Jordägareförbundet, Naturskyddsföreningen, Jägareförbundet samt enskilda markägare.

Foderskapande åtgärder

Dagens klövviltsstammar och det moderna brukandet inom såväl jordbruk som skogsbruk ger konsekvenser för både naturen och viltet.

Genom kunskapsspridning och innovativa kommunikationsgrepp vill vi skapa en attitydförändring, ökat engagemang för naturligt foderskapande åtgärder och en förståelse för de effekter som utfodring kan ge, säger Nils Carlsson, viltexpert på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Tidigare projekt som Viltstammar i Balans har haft samma målsättning utan att man har kunnat enas om en lösning. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF som har drivit frågan om en reglering av viltutfodringen har nyligen även tagit initiativet till ett motsvarande projekt i Småland.

Där har man också ansökt om medel från landsbygdsprogrammet. Projektet, som benämns ”Viltstammar i balans 2.0”. har Jägareförbundet valt att avstå ifrån med hänvisning till att inriktningen främst handlar om att reglera storleken på viltstammarna.

Samverkan och utbildning i fokus

Projektet Vild & Bortskämd har däremot rätt fokus menar man från förbundets sida.

Jägareförbundet är delaktiga i det här projektet för att det fokuserar på rätt åtgärder. Tidigare projekt med samma målsättning har tenderat att handla mest om att reglera viltstammarna medan vi från Jägareförbundets sida vill ha mer av ett viltanpassat skogsbruk.

Vild & Bortskämd, som det här projektet kallas fokuserar på foderskapande åtgärder, och det ser vi positivt på, säger Jihm Forsberg, regionschef Syd på Jägareförbundet.

Projektet ligger i linje med Jägareförbundets ambition att anpassa skogs- och jordbruk för att få fram naturligt vilt, grundläggande är att inte gå förbudsvägen utan att samverkan och utbildning är i fokus, säger Jihm Forsberg.

Lähde: Vild & Bortskämd – ett viltvårdsprojekt – Svensk Jakt

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.