Villisiat lisääntyvät vauhdilla – kannan kasvu kuriin metsästyksellä

Heinolalaiset metsästäjät pyrkivät vähentämään kasvavaa villisikakantaa, josta uhkaa tulla ongelma koko Etelä-Suomessa, myös Itä-Hämeessä.

Villisian jäljetHeinolan seudun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Marko Erjansalon mukaan hirviporukoiden ensi syksyn yhteisluvat mahdollistavat myös villisikojen aiempaa suunnitelmallisemman metsästyksen.

Erjansalo arvioi Heinolan jo viime talvena hyvää saalista tarjonneen sikakannan noin 30 yksilöksi, mutta kevään porsinta saattaa jopa kolminkertaistaa luvun, mikä vaatii ahkeraa kannan harventamista.

Villisiat aiheuttavat vahinkoja maa-, metsä- ja puutarhataloudelle ja vaaraa tieliikenteelle. Heinolassa tuhot eivät vielä ole olleet suuria, mutta voivat kasvaa hyvinkin nopeasti.

Koko Itä-Hämeen villisikakantaa on vaikea arvioida, sillä kovin tarkkaa lukua ei tiedetä edes koko maasta: Ensimmäinen virallinen, hirvihavaintokorteilla toteutettu kannanarviointi on vasta menossa.

Riistakeskus Etelä-Savon vs. riistasuunnittellija Ohto Salon mukaan sikakanta on 2010-luvulla kasvanut vauhdilla: Kun aiemmin puhuttiin vain muutamista sadoista yksilöistä, elelee Suomessa nykyisin noin 2 000-3 000 villisikaa.

Lähde: Villisiat lisääntyvät vauhdilla – kannan kasvu kuriin metsästyksellä – Itä-Häme.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.