Räkättirastas – levinneisyys Suomessa | Lintuatlas

Räkättirastas on euraasialainen laji, jonka levinneisyys kattaa koko Suomen. Räkättirastaat pesivät usein yhdyskunnissa, joissa on muutamasta jopa useampaan kymmeneen paria.

Räkätin oletetaan olleen muinoin harvalukuinen metsäalueiden lintu, ja metsäpesintöjä esiintyy nykyäänkin, lähinnä maan pohjois- ja itäosissa.

Pääasiallisia lajin elinympäristöjä ovat kuitenkin peltojen reunametsiköt, puistikot, pihapiirit ja puutarhat, eli oikeastaan kaikenlaiset alueet, joiden läheisyydessä on ruokailumaastoiksi sopivia peltoja, nurmikoita tai muita avomaita.

Räkättirastas runsastui ja laajensi levinneisyysaluettaan länteen Keski-Euroopassa 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Linjalaskentoihin perustuen 1940- ja 1950-luvuilla pesimäkannan kooksi arvioitiin noin 850 000 paria, 1970-luvulla ja 1980-luvun lopulla jo 1,5 miljoonaa pariapeltolintujen kartoituslaskenta-aineistot vuodesta 1984 kertovat selvästä kannankasvusta etenkin Etelä-Suomessa. Nykykannan voidaankin arvioida olevan 1,3–2 miljoonaa paria.

kartta lajin levinneisyydestä Suomessa

Rauhoittamattomien lintujen pesimäaikaiset rauhoitusajat

varis, harmaalokki, merilokki, kesykyyhky ja räkättirastas
– Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakuntien alueella 1.5.—31.7.,
– Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueella 1.4.—31.7.
– muualla maassa 10.3.—31.7.

Rastaiden metsästys on suomessa aivan liian vähän arvostettu metsästysmuoto, ei vähiten johtuen sen statuksesta vahinkolintujen hävityksenä.

Kesäinen rastaiden metsästys kypsyvien marjojen kirjomien peltojen keskeltä on kuitenkin mieleenpainuva kokemus. Johtuen linnun pienestä koosta ja nopeasta lentotyylistä rastaan ammunta ei mitenkään ole helpoimmasta päästä.

Rastaan lihasta saa valmistettua erinomaisia ruokia joita myös pääset nauttimaan kesäisen rastasjahtipäivän jälkeen.

Räkättirastas – levinneisyys Suomessa – Lintuatlas.

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.