Vesipääsky hakee ruokaa uimalla – taitavaa hyönteispyyntiä

Linnut uivat pientä ympyrää ja saavat näin aikaan pienen pyörteen, joka tuo hyönteisiä esille.

Vesipääsky on erilaisten sukupuolirooliensa lisäksi muutenkin mielenkiintoinen kahlaaja.

Ravintoa haetaan pääosin uimalla.

Pesimäpaikoilla hyönteisiä on usein niin paljon kuin linnut ehtivät vain syömään. Muuttomatkoilla esiin tulee erikoinen tapa hakea ravintoa. Linnut uivat pientä ympyrää ja saavat näin aikaan pienen pyörteen, joka tuo hyönteisiä esille.

Sitten ne vain napsivat pikkuotukset neulamaisella nokallaan. Lintujen ruokahalu tuntuu lähes kyltymättömältä ja niitä näkee vain harvoin missään muissa puuhissa.

Suomessa vesipääskyt pesivät Lapin soilla ja lammikoissa, usein pieninä ryhminä. Lajin kanta on meillä 2000-luvulla vähentynyt huolestuttavan nopeasti.

Niinpä vesipääsky luokiteltiin viimeisimmässä uhanalaisarvioinnissa jo vaarantuneeksi lajiksi.

Se on myös täysin rauhoitettu.

Suomen nykinen pesivien parien määrä on jo reilusti alle 10 000. Aiemmin lajia tavattiin pesivänä monin paikoin Pohjanlahden rannikollakin, mutta tämä esiintymä on jo lähes täysin kadonnut.

Muuttavia vesipääskyjä on mahdollista nähdä läpi Suomen.

Parhaita sisämaan levähdyspaikkoja ovat rehevät lintukosteikot. Hyvällä säällä kevätmuutto menee nopeasti ohi lintujen muuttaessa kovaa ja korkealla, usein yöllä.

Kuvaajan kannalta vesipääsky on mitä mukavin kohde. Linnut ovat kohtalaisen pieniä, noin punatulkun kokoisia, mutta melko pelottomia.

Rauhallisesti käyttäytyvä kuvaaja pääsee usein aivan riittävän lähelle ilman varsinaista piiloutumistakin. Linnut vaihtavat paikkaa sen mukaan, mistä löytyy parhaiten ravintoa.

Sopivalla paikalla rauhallisesti odottava kuvaaja voi saada kohteet aivan viereensä.

Samalla pääsee ihailemaan lintujen taitavaa hyönteispyyntiä. Useimmat otukset napsitaan vedestä tai sen pintakalvolta.

Parhaiden makupalojen perään linnut ponnistavat toisinaan jopa pieniin lentopyrähdyksiin. Mikäli sopiva saalis löytyy pinnan alta, osaavat vesipääskyt myös puolisukeltaa, kuten sorsat.

Yhteistä kaikelle saalistamiselle on kuitenkin pysähtymätön mutta hieman nykivä liike, kun linnut alati uivat hyönteisten perässä.

Kuvat muista kuin uivista vesipääskyistä ovatkin melko vähissä.

Toisinaan linnut kuitenkin malttavat siirtyä kuivalle maalle tai kiville lepäämään. Silloin paljastuvat niiden melko lyhyet mutta leveävarpaiset jalat.

Lähde: Vesipääsky hakee ruokaa uimalla – Keskisuomalainen

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.