Tänä keväänä tehtiin poikkeuksellisen paljon karhu­havaintoja – karhujen katselijoita kertyi valtatien varrelle turvallisuusriskiksi asti

Karhujen määrä on kasvanut selkeimmin Pohjois-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Oulun riistanhoitopiirin alueella.

Tämän kevään ja alkukesän aikana eri puolilla Suomea on tehty karhuista näköhavaintoja tavanomaista enemmän.

Erityisen paljon ihmiset ovat nähneet karhuja Pohjois-Karjalassa, jossa on ollut perinteisesti tiheä karhukanta. Näköhavaintoja on tehty viime vuosia enemmän.

”Kyllä tämä vilkas kevät on ollut karhurintamalla. Karhukanta on kasvanut ja sitä myöten havaintojakin tulee enemmän”, sanoo Pohjois-Karjalan riistapäällikkö Juha Kuittinen.

Kuittinen arvioi, että Pohjois-Karjalassa on nyt yli 500 aikuista karhua ja 120 pentua. Viime vuosina karhujen määrä on ollut 300–350 karhun luokkaa.

Karhuhavaintoja on tullut koko maakunnasta, mutta erityisen Venäjän rajakunnista kuten Lieksasta ja Ilomantsista.

Lieksan ja Joensuun välisellä valtatiellä jouduttiin jopa laittamaan liikennerajoituksia karhun katselijoiden vuoksi.

Karhut ruokailivat säännöllisesti tien varressa olevalla pellolla ja autoilijat pysähtyivät katsomaan ja valokuvaamaan niitä.

”Se oli jo turvallisuusriski, kun autoja oli pysäköity molemmin puolin tietä. Toisaalta karhuja myöskään ei pitäisi totuttaa siihen, että ihmiset niitä katsovat ja kuvaavat. Ei ole järkevää, että karhu tottuu ihmiseen”, Kuittinen sanoo.

Yksi karhun keväällä kohdanneista oli 15-vuotias Niklas Mauro Lieksasta. Hän kohtasi karhuperheen tien vieressä ajellessaan isänsä kanssa metsäautoteillä toukokuun lopussa.

He katselivat autosta karhuja 5–10 minuutin ajan. Niklas Mauro otti takapenkiltä kuvia emosta ja neljästä pennusta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

”Emo käski pennut puuhun. Vähän aikaa ne katsoivat meitä puusta ja emo maasta. Kun emo huomasi, ettei niillä ollut vaaraa, se käski ne alas ja ne lähtivät metsään. Yksi pentu jäi puuhun. Ne kävivät sen viimeisen vielä hakemassa ja sitten lähtivät”, Mauro kertoo HS:lle.

Karhujen kohtaaminen luonnossa ei ollut 15-vuotiaalle Maurolle ensimmäinen. Myös viime vuonna hän näki karhun autosta käsin metsäautotiellä Lieksassa.

Karhuhavaintoja on tänä keväänä tehty tavanomaista tiheämmin, sillä Suomen metsissä on nyt karhuja aiempaa enemmän.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan maassa on nyt 1 980–2 100 karhua. Viime vuonna määräksi arvioitiin 1720–1840.

Karhujen määrä on kasvanut selkeimmin Pohjois-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Oulun riistanhoitopiirin alueella.

Toukokuun alkupuolella karhu liikkui myös Kuopion kaupunkialueella. Siitä tehtiin muutamana päivänä näköhavaintoja Puijolla.

On tavallista, että ihmiset tekevät enemmän karhuhavaintoja nimenomaan keväisin. Tuolloin karhut hakevat aktiivisesti ravintoa, sillä sitä on rajoitetusti saatavilla. Ihmiset myös havaitsevat eläimet helpommin keväällä, sillä näkyvyys maastossa on hyvä, koska puissa ei ole vielä lehtiä.

Myös Uudellamaalla karhuja on nyt nähty muita vuosia useammin. Toukokuun lopussa karhu liikkui esimerkiksi Espoossa Kehä 3:n ympäristössä ja Siuntiossa golfradalla.

Lähde: Tänä keväänä tehtiin poikkeuksellisen paljon karhu­havaintoja – karhujen katselijoita kertyi valtatien varrelle turvallisuusriskiksi asti – Kotimaa – Helsingin Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.